«Ο ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της ανοικτότητας, της εξωστρέφειας και της πολυπολιτισμικότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονείται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών μου στο τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Ο τίτλος της είναι: Ο ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της ανοικτότητας, της εξωστρέφειας και της πολυπολιτισμικότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι βιβλιοθήκες ανέκαθεν αποτελούσαν ένα μέρος όπου ο καθένας ήταν σε θέση να διευρύνει τους ορίζοντές του αλλά και να βοηθηθεί όσον αφορά την ολοκλήρωση εργασιών. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ήδη από τα πρώτα χρόνια της μάθησης τα παιδιά να έχουν αλληλεπίδραση με αυτήν έτσι ώστε να μάθουν να την χρησιμοποιούν. Σε αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται και ο ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών που αποτελούν τον κύριο κορμό της παρούσας. Συγκεκριμένα, η εργασία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται λόγος για την απαρχή των βιβλιοθηκών, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας αυτών. Εν συνεχεία, ακολουθεί ο ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών και η χρησιμότητά τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα παρατεθούν εκτενώς οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών οι οποίες είναι βοηθητικές στα παιδιά έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που προκύπτουν λόγω των νέων δεδομένων. Στο ίδιο κεφάλαιο θα αναλυθούν επίσης και όροι ανοικτότητα, εξωστρέφεια και πολυπολιτισμικότητα οι οποίοι συμβάλλουν στην διεύρυνση των οριζόντων τους. Επιπλέον, θα παρατεθούν δράσεις που σχετίζονται με τους προαναφερθέντες όρους αλλά και προτάσεις όσον αφορά τις σχολικές βιβλιοθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την χρήση τους από τους μαθητές. Στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει λόγος για τους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους που αποτελούν υλικά με μαθησιακό και ερευνητικό σκοπό και διατίθενται ελεύθερα μέσω των Αποθετηρίων που βρίσκονται σε διάφορες πλατφόρμες και ιστολόγια. Στις τελευταίες σελίδες ο αναγνώστης είναι σε θέση να ενημερωθεί για το σύνολο της βιβλιογραφίας, αρθρογραφίας και δικτυογραφίας που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η παρούσα.

This dissertation is being prepared in order to complete my studies at the Department of Archives, Librarianship and Museology at the Ionian University of Corfu. Its title is: The role of school libraries in enhancing openness, extroversion and multiculturalism in primary and secondary education. Libraries have always been a place where everyone was able to broaden their horizons and help complete their work. However, in order to achieve this, children need to interact within the first years of learning so that they can acquire the knowledge for using it. This is exactly where the role of school libraries that are the main body of the present, lies. Specifically, the dissertation is divided into three chapters. The first chapter talks about the beginning of libraries and how to organize and operate them. Then comes the role of school libraries and their usefulness. Information and Communication Technologies (ICT) will be extensively presented in the second chapter which are helpful to children so that they can cope with the needs that arise due to the new data. Furthermore, the same chapter will also analyze the terms openness, extroversion, and multiculturalism which contribute to the expansion of their horizons. In addition, actions related to the aforementioned terms will be presented as well as suggestions regarding the school libraries which could facilitate their use by the students. The third chapter will talk about Open Educational Resources that are materials with learning and research purpose and are freely available through the Depositories located on various platforms and blogs. In the last few pages the reader is able to be informed about all the bibliography, articles and networking used in order to substantiate the present.
Keywords: Βιβλιοθήκη, ανοικτότητα, εξωστρέφεια, πολυπολιτισμικότητα, Τ.Π.Ε., αποθετήριο; library, openness, extroversion, multiculturalism, I.C.T, repository