Εξόρυξη Γνώσης Ροών Πληροφορίας Τιμής Εισιτηρίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ωρίμανση του διαδικτύου, έχουν αποτελέσει κύριοι παράγοντες κατά την εκσυγχρόνιση της ανθρώπινης κοινωνίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο όγκος της πληροφορίας που ανταλλάσσεται και αποθηκεύεται καθημερινά από τα ηλεκτρονικά συστήματα αυξάνεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη γνώσης από δεδομένα μεγάλου όγκου, με στόχο την αξιοποίηση της για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εστιάζει στη διαδικασία εξόρυξης χρήσιμης πληροφορίας, από δεδομένα που αναφέρονται στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα σε αυτόν, των αερομεταφορών. Η εργασία αυτή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη σχεδίαση και την υλοποίηση ενός συστήματος που έχει τη δυνατότητα να συλλέξει και να αποθηκεύσει δεδομένα, να τα αναλύσει και να εξάγει γνώση από αυτά, ενώ στη συνέχεια να παρέχει τα ευρήματα στο ευρύ κοινό μέσω ενός Web API. Για την υλοποίηση του συστήματος αυτού, χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού JavaScript, το περιβάλλον εκτέλεσης Node.js καθώς και το framework Express.js. Με σκοπό την αποθήκευση των δεδομένων, αξιοποιήθηκε το σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων MySQL ενώ η εκτέλεση της εφαρμογής σε διαδικτυακό περιβάλλον πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Heroku. Η δομή του συστήματος αποτελείται από τρεις ξεχωριστές υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων καθώς για τη διάχυση των συμπερασμάτων. Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας, πραγματοποιήθηκαν επίσης τέσσερα ερευνητικά πειράματα, με σκοπό την ανάδειξη της λειτουργίας του παραπάνω συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος αυτού του σκέλους ήταν η εξόρυξη γνώσης σχετικά με την τιμή αεροπορικών εισιτηρίων. Η συλλογή των δεδομένων διήρκησε 22 ημέρες και συλλέχθηκαν 9,926 εγγραφές. Ως πηγή άντλησης δεδομένων, επιλέχτηκε η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. Μέσω αυτών των πειραμάτων εξάχθηκαν συμπεράσματα για συγκεκριμένα δρομολόγια που έχουν ως προορισμούς ελληνικές πόλεις, σχετικά με τη συμπεριφορά της μέσης τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.
Keywords: Διαδικτυακές Εφαρμογές, Εξόρυξη Γνώσης από Δεδομένα, Ανάλυση Δεδομένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Αεροπορικά Εισιτήρια, JavaScript, Node.js, Express.js, MySQL, Heroku, REST; Web Applications, Data Mining, Knowledge Discovery in Databases, Data Analysis, Public Transport, Airfare, JavaScript, Node.js, Express.js, MySQL, Heroku, REST