Ανάλυση του ιδεολογικού λόγου των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα από τις ιστοσελίδες τους και σύγκριση με τον αντίστοιχο πολιτικό λόγο των ομάδων στις οποίες ανήκουν. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η μελέτη του λόγου και της ιδεολογικής ταυτότητα των πολιτικών κομμάτων σίγουρα δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Η παρούσα εργασία όμως επιχειρεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να εξετάσει συγκριτικά την ιδεολογική ταυτότητα των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ιδεολογική ταυτότητα των αντίστοιχων πολιτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν. Για να επιτευχθεί αυτό, αναλύεται αρχικά μεμονωμένα ο ιδεολογικός λόγος όλων των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσω ιδρυτικών διακηρύξεων, καταστατικών ή άλλων τρόπων και ακολούθως συγκριτικά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμεσότητα των μηνυμάτων αλλά και να αποφευχθεί η αλλοίωση του λόγου, όλα τα δεδομένα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Η ανάλυση του κάθε πολιτικού κόμματος και πολιτικής ομάδας περιλαμβάνει: • Σύντομη παρουσίαση και σχολιασμό της ιστοσελίδας, υπό το πρίσμα του απλού πολίτη – ψηφοφόρου, ώστε να δειχθεί το μήνυμα και του ύφους που αναδύεται από την προβαλλόμενη εικόνα. • Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του ιδεολογικού λόγου με την βοήθεια του λογισμικού AntConc, όπου παρουσιάζονται πίνακες με την συχνότητα χρήσης λέξεων και αναζητούνται λέξεις «κλειδιά» ή αλλιώς «κομβικές», ώστε να δειχθεί πού εστιάζει ο λόγος του κάθε κόμματος και της κάθε ομάδας. • Παρουσίαση αποτελεσμάτων – συμπερασμάτων για κάθε κόμμα και ομάδα όπου μεταξύ άλλων γίνεται και συγκριτική ανάλυση του κόμματος με την πολιτική του ομάδα. Η έρευνα ολοκληρώνεται με την παράθεση γενικών συμπερασμάτων και προτάσεων ώστε να προβληματιστεί ο αναγνώστης και να αναπτύξει κριτική ανάλυση.

The study of the discourse and ideological identity of political parties is certainly nothing new. This paper, however, attempts to go a step further and examine the ideological identity of the Greek political parties that represent us in the European Parliament and the ideological identity of the respective political groups to which they belong. In order to achieve this, the ideological discourse of all parties and political groups, as presented through founding declarations, constitutions or other means, first is analyzed individually and then comparatively. In order to ensure the directness of the messages and to avoid distortion of the discourse, all data are taken exclusively from their official websites. The analysis of each political party and political group includes: - A brief presentation and commentary of the website, from the perspective of the ordinary citizen-voter, to show the message and style that comes out of the projected image. - Quantitative and qualitative analysis of the ideological discourse with the help of AntConc software, presenting tables of the frequency of word usage and searching for "key" or "key" words, to show where the discourse of each party and group focuses. - Presentation of results - conclusions for each party and group where, among other things, a comparative analysis of the party and its political group is made. The research concludes with the presentation of general conclusions and recommendations to allow the reader to reflect and develop critical analysis.
Keywords: Ιδεολογική ταυτότητα, πολιτικά κόμματα, πολιτικές ομάδες, πολιτικός λόγος, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ideological identity, political parties, political groups, political discourse, European Parliament