Θεματικά Μουσεία της Ελλάδας και τουριστικό μάρκετινγκ - συσχετισμοί και επιδράσεις - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποσκοπεί στο να καταγράψει την ικανοποίηση των επισκεπτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα θεματικά μουσεία της Ελλάδας, την πρόθεση συμπεριφοράς των επισκεπτών και κατά πόσο τεχνικές του τουριστικού μάρκετινγκ λαμβάνουν χώρα στα θεματικά μουσεία. Έγινε μία προσπάθεια να καταγραφούν οι απόψεις των ανθρώπων των θεματικών μουσείων και η αντίληψή τους σχετικά με το τουριστικό μάρκετινγκ, οι αντιλήψεις των επισκεπτών σχετικά με την εμπειρία που βιώνουν σε ένα θεματικό μουσείο, ο βαθμός ικανοποίησης τους, η υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στα θεματικά μουσεία της χώρας και οι ενδεχόμενες αλλαγές που μπορούν να προκύψουν με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας. Τα πορίσματα της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι αρκετά σημαντικά λόγω της έλλειψης προηγούμενης έρευνας επάνω στα θεματικά μουσεία της Ελλάδας, από την οπτική του μάρκετινγκ και την αναγκαιότητα αυτού. Η πλειονότητα των ανθρώπων των θεματικών μουσείων με τους οποίους ήρθα σε επαφή, εντοπίζουν την ανάγκη για τεχνικές τουριστικού μάρκετινγκ στα μουσεία καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επισκέπτες αναζητούν ποιοτικότερες ψυχαγωγικές επιλογές, έχουν περισσότερες απαιτήσεις επισκεπτόμενοι ένα θεματικό μουσείο και ευελπιστούν σε μία βιωματική και διαδραστική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Η παρούσα διατριβή αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης των τεχνικών τουριστικού μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν τα θεματικά μουσεία της χώρας , τις σημαντικές ιδιαιτερότητες του τουρισμού που έχουν άμεση επίδραση στην επισκεψιμότητα των θεματικών μουσείων και τέλος προτάσσει ενέργειες και τεχνικές μάρκετινγκ για να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος πολιτισμού - ψυχαγωγίας - οικονομίας.

This phd thesis intends to record the satisfaction of visitors about the services provided in thematic museums in Greece, the intention in visitors behavior and how techniques of tourism marketing take place in thematic museums. There is an effort to record people’s views in thematic museums and their conception about tourism marketing, the visitors perception in connection with their experience in a thematic museum, the degree of their satisfaction, the current situation in thematic museums in the country and possible changes that can arise with an ultimate goal the increase in visit. The findings of this phd are quite important due to the lack of any other previous research on thematic museums in Greece from the marketing standpoint and its necessity. The majority of people in thematic museums that I came across, pinpoint the necessity for tourism marketing techniques in museums, as all understand that the visitors seek qualitative recreational options, have more requirements when visiting a thematic museum and hope for a more personal and interactive experience that will stay with them forever. This current phd constitutes a first intention of mapping the techniques of tourism marketing that are used by thematic museums in the country, the most important specific creatures of tourism that have a direct effect in visiting thematic museums and finally proposes actions and techniques on marketing so that a virtuous cycle of culture-entertainment-economy is formed.
Thematic Museums in Greece and tourism marketing - correlations and influences
Keywords: Θεματικά μουσεία, Ελλάδα, τουριστικό μάρκετινγκ, έρευνα; Thematic museums, Greece, tourism marketing, research