Καλλιέργεια αμπέλου και παραγωγή οίνου στην περιοχή της Μεσοποταμίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η μελέτη της οινοποιίας στην περιοχή της Μεσοποταμίας βοηθά στην κατανόηση ενός διαφορετικού λαού. Η εξέχουσα θέση του οίνου, στην συγκεκριμένη περιοχή, γίνεται αντιληπτή καθώς δεν έλειπε από καμιά περίσταση και αυτό αποδεικνύεται από τα δεκάδες αγγεία κρασιού που έχουν βρεθεί. Η άγρια άμπελος (Vitis vinifera sylvestris) δεν παρατηρήθηκε ποτέ στην αρχαία Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, μία εξέχουσα βασιλική βιομηχανία οινοποιίας είχε την ακμή της στις ευρείες προσχωσιγενείς πεδιάδες του δέλτα του Νείλου, το λιγότερο από την περίοδο της τρίτης δυναστείας (περίπου 2700 π.Χ.), κατά την έναρξη της πρώτης δυναστείας της αρχαίας βασιλείας. Ενδέχεται να μπορούμε να εντοπίσουμε το χρονικό σημείο της πρώτης μεταφύτευσης των πρώτων εξημερωμένων αμπελιών στην Αίγυπτο και να αναδείξουμε το προϊστορικό υπόβαθρο της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, η οποία τελικά εξαπλώθηκε σε πλήρη κλίμακα στο Δέλτα του Νείλου και στις εκτενείς δυτικές οάσεις. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα διαμορφώνουν σημαντικές προοπτικές για την κατανόηση της εμφάνισης και της ανάπτυξης ενός από τους πρώτους εγγράμματους πολιτισμούς στον πλανήτη μας. Η κατανόησή μας για το προϊστορικό υπόβαθρο της οινοποιητικής βιομηχανίας στο Δέλτα του Νείλου εξελίσσεται μέσω της ανακάλυψης περίπου 700 αγγείων εισαγόμενου κρασιού, τα οποία είχαν ταφεί σε έναν τάφο ενός από τους πρώτους βασιλιάδες της Αιγύπτου, στην περιοχή της Άβυδου. Ο συγκεκριμένος βασιλιάς, γνωστός ως Scorpion, σύμφωνα με αρχαιολογικές αναφορές, σχετίζεται με την πρώιμη ιστορία της Αιγύπτου.

Studying winemaking in the Mesopotamia region helps to understand a diverse people. The prominent position of wine, in this particular area, is perceived as it was not lacking on any occasion and this is proven by the dozens of wine vessels that have been found. The wild vine (Vitis vinifera sylvestris) was never seen in ancient Egypt. Nevertheless, a prominent royal winemaking industry flourished in the broad alluvial plains of the Nile delta at least as early as the Third Dynasty (c. 2700 BC), at the beginning of the First Dynasty of the Old Kingdom. We may be able to trace the time of the first transplanting of the first domesticated vines to Egypt, and to show the prehistoric background of the developing industry, which eventually spread on a full scale to the Nile Delta and the extensive western oases. The answers to these interesting questions form important perspectives for understanding the emergence and development of one of the first literate cultures on our planet. Our understanding of the prehistoric background of the wine industry in the Nile Delta is being advanced by the discovery of around 700 vessels of imported wine, which were buried in a tomb of one of Egypt's first kings, in the area of ​​Abydos. This particular king, known as the Scorpion, according to archaeological reports, is associated with the early history of Egypt.
Vine cultivation and wine production in the Mesopotamia region
Keywords: Καλλιέργεια, άμπελος, κρασί, οίνος, Μεσοποταμία; Cultivation, vine, wine, Mesopotamia