Αρχειονομική Προσέγγιση του Αγγελοκάστρου και ιδέες για την Αναδόμηση του - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία εστιάζει στο Αγγελόκαστρο, ένα σημαντικό βυζαντινό κάστρο της Κέρκυρας, το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Β ́ Κομνηνό και διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο στην άμυνα του νησιού. Η μελέτη εξετάζει την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία του κάστρου, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους για την αποκατάσταση και ανάδειξή του με σύγχρονες μεθόδους συντήρησης και αποκατάστασης. Η εργασία ξεκινά με μια εισαγωγή στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία του Αγγελοκάστρου. Στη συνέχεια, η μεθοδολογία περιλαμβάνει αρχειακή έρευνα, κοινωνική ανάλυση και σύγχρονες πρακτικές αποκατάστασης, με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού δυναμικού του κάστρου. Η ιστορική αναδρομή καλύπτει την αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της Κέρκυρας, δίνοντας έμφαση στη βενετική κυριαρχία και την εποχή των επιδρομών. Η ανάλυση του Αγγελοκάστρου περιλαμβάνει την εξέταση των ευρημάτων και των διαδοχικών φάσεων οχύρωσης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική του σημασία και την αντίστασή του στις επιθέσεις. Οι προτάσεις αναδόμησης περιλαμβάνουν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές, τη δημιουργία μουσειακών χώρων, την προώθηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Προτείνεται επίσης η δημιουργία εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, η οργάνωση συνεδρίων και η συνεργασία με πανεπιστήμια για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας. Η εργασία καταλήγει ότι η στρατηγική θέση της Κέρκυρας και του Αγγελοκάστρου προσέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα άμυνας και εποπτείας της περιοχής. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου μπορεί να ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Κέρκυρας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Keywords: Αγγελόκαστρο, Κέρκυρα, Βυζαντινά κάστρα, Ιστορική κληρονομία, Πολιτιστική κληρονομιά, Αρχιτεκτονική, Αποκατάσταση μνημείων