Study of library data models in the Semantic Web environment - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Οι τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού (ΣΙ) επιτρέπουν την κατανόηση δεδομένων από μηχανικά συστήματα και την απόδοση δομής, νοήματος και αξιοπιστίας στον υπάρχοντα Παγκόσμιο Ιστό. Τα Συνδεδεμένα Δεδομένα (ΣΔ) αποτελούν ένα επιπλέον βήμα επιτρέποντας τη διασύνδεση των μηχανικά κατανοητών δεδομένων. Σήμερα οι βιβλιογραφικές οντότητες μοντελοποιούνται εκ νέου βάσει των τεχνολογιών ΣΙ/ΣΔ. Ωστόσο, παρατηρείται μια πληθώρα βιβλιογραφικών μοντέλων με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά στον αριθμό των οντοτήτων και των βιβλιογραφικών σχέσεων που ορίζουν. Υπάρχοντα σύνολα βιβλιογραφικών ΣΔ που έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα μοντέλα παρουσιάζουν επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις. Έτσι, αν και χρησιμοποιούνται τεχνολογίες ΣΔ, η κατανόηση των δεδομένων δεν εξασφαλίζεται. Αυτό αποτελεί ζήτημα σημασιολογικής διαλειτουργικότητας η επίλυση της οποίας είναι απαραίτητη για την αποφυγή ύπαρξης συνόλων δεδομένων βιβλιοθηκών στον ΣΙ που καταλήγουν απομονωμένα και αχρησιμοποίητα. Για την απάντηση του κυρίου ερωτήματος της διατριβής “Είναι η σημασιολογική διαλειτουργικότητα μεταξύ των βιβλιογραφικών μοντέλων εφικτή;” τέθηκαν τέσσερις στόχοι: 1) η μελέτη και σύγκριση μοντέλων βιβλιοθηκών (FRBR, LRM, FRBRoo, RDA, BIBFRAME και EDM), 2) η ανάπτυξη αντιστοιχίσεων μεταξύ των μοντέλων, 3) η αξιολόγηση των αντιστοιχίσεων χρησιμοποιώντας δεδομένα, και 4) ο προσδιορισμός προϋποθέσεων ή καλών πρακτικών καταλογογράφησης για καλύτερες αντιστοιχίσεις. Τα αποτελέσματα της διατριβής επιβεβαιώνουν ότι η σημασιολογική διαλειτουργικότητα είναι εφικτή κάτω από ορισμένες συνθήκες. Όλες οι συνθήκες, τα προαπαιτούμενα και οι καλές πρακτικές που ανιχνεύθηκαν σχετίζονται με τις πολιτικές καταλογογράφησης που εφαρμόζονται. Η τελική δήλωση της διατριβής, λοιπόν, τάσσεται υπέρ της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και της υιοθέτησης κοινού τρόπου σκέψης και πρακτικών για την επίλυση ετερογενειών του παρελθόντος και την αποφυγή δημιουργίας νέων.

Semantic Web (SW) technologies render data machine-understandable, and provide structure, meaning and trust to the existing World Wide Web. Linked Data (LD) is a step further enabling the linking of these machine-understandable representations. Nowadays, bibliographic entities are remodeled exploiting SW/LD technologies. Yet, there are many bibliographic data models exhibiting differences in terms of bibliographic entities and relationships. Existing library linked datasets that have exploited these models are very different to one another. Thus, even though LD technologies are used, the understanding of the data in the datasets is not ensured. This is a semantic interoperability (SI) issue that needs to be resolved to avoid the development of library linked datasets that end up isolated and unused. To answer the thesis’ main research question “Is semantic interoperability between conceptual bibliographic data models feasible?”, four objectives are posed: 1) to study and to compare bibliographic models (i.e., FRBR and its consolidation LRM, FRBRoo, RDA, BIBFRAME, and the EDM), 2) to develop mappings between the models, 3) to assess the mappings using a testbed, and 4) to identify any possible prerequisites or good cataloging practices for better mappings. The results of the thesis confirm that SI may be achieved under specific conditions. All the conditions, prerequisites and good practices identified in the thesis involve cataloging policy decisions. Thus, the final thesis statement advocates for better cooperation between stakeholders and the adoption of a common mindset and practices to resolve heterogeneities of the past and to prevent new ones from happening.
Μελέτη μοντέλων δεδομένων βιβλιοθηκών στο περιβάλλον του Σημασιολογικού Ιστού
Keywords: Αντιστοιχίσεις, Εννοιολογικά μοντέλα, Καταλογογράφηση, Σημασιολογική διαλειτουργικότητα, Σημασιολογικός Ιστός, Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών; Cataloging, Conceptual models, Library linked data, Mappings, Semantic Interoperability, Semantic Web