Κινηματογραφικός Τουρισμός: Προοπτικές και Κίνδυνοι. Η περίπτωση της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο κινηματογραφικός τουρισμός, οι προοπτικές, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ανάπτυξή του και ειδικότερα, η περίπτωση της Κέρκυρας ως δυνητικής τοποθεσίας γυρισμάτων. Σκοπός της εργασίας ήταν να αποσαφηνιστεί η έννοια του κινηματογραφικού τουρισμού ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, να διευρυνθεί ο τρόπος και οι δυνατότητες που παρέχει στην ανάδειξη ενός τόπου σε ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες και κινηματογραφικούς παραγωγούς και να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του τόπου γυρισμάτων, αλλά και την καθημερινότητα του γηγενούς πληθυσμού. Ειδικότερα, επιχειρήθηκε να αναζητηθούν οι αιτίες ανάπτυξης του κινηματογραφικού τουρισμού στην Κέρκυρα και να αξιολογηθούν οι ευνοϊκοί για το νησί παράγοντες, καθώς και οι αδυναμίες-ελλείψεις που οφείλουν να αντιμετωπιστούν από τους συνεργαζόμενους στον χώρο φορείς. Δεδομένου ότι η στάση και συνεργασία των κατοίκων μιας περιοχής μπορεί να διαδραματίσει καίριο λόγο στην επιλογή της ως τόπου γυρισμάτων, επιδιώχθηκε, τέλος, η διερεύνηση της κοινής γνώμης της Κέρκυρας αναφορικά με τα οφέλη ή τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν για το νησί, καθώς και η πρόθεση συμμετοχής του πληθυσμού σε δράσεις που σχετίζονται με τον κινηματογραφικό τουρισμό. Συμπεραίνεται ότι οι κινηματογραφικές παραγωγές αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, με την προϋπόθεση ασφαλώς της άψογης συνεργασίας φορέων και κατοίκων. Παρά τις όποιες δυσκολίες, η Κέρκυρα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα της κινηματογραφικής βιομηχανίας και να αναδειχτεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.

The object of the present study is the film tourism, as well as the perspective and the danger of this kind of tourism, due to Corfu is a location that it could be used for filming. The aim of this research is to define the film tourism as an alternative option, also to abroad the way and capabilities that provide salience in the present destination to approach more tourism and film producers. Furthermore, to illustrate the impact, either positive or negative, in the natural and cultural environment of the location and the daily life of the locals. Specifically, we provided the development causes in film tourism in corfu and the positive aspects and weaknesses or lack of the specific sector. Given that the attitude and the cooperation of the locals of an area can play a significant role in choosing it as a film destination. The aim was to examine the common opinion of Corfu in relation to benefits or risks that may arise for the island as well as the intention to participate of the population in actions related to film tourism. To sum up, film productions provide a significant tool for the tourist development of a destination with the requirement of a perfect corporation of the sector and the residents. Despite all the difficulties, Corfu has the potential to grow further the film industry and bring out into a significant tourism destination.
Keywords: Κινηματογραφικός Τουρισμός, Τουρισμός Οθόνης, Κινηματογραφικός Τουρίστας, Κινηματογραφική Παραγωγή Ταινιών, Τοποθεσία Γυρισμάτων, Εναλλακτικός Τουρισμός; Film Tourism, Screen Tourism, Film Tourist, Film Production, Filming Location, Alternative Tourism