ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΧΡΗΣΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗΣ & ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΠΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στα σύγχρονα αστικά κέντρα οι παράγοντες που διαμορφώνουν το αστικό μικροκλίμα ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η αυξημένη αστικοποίηση, οι ανάγκες για μεγάλο και πυκνό αστικό δίκτυο, καθώς και το έντονο δομημένο περιβάλλον έχουν οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το αστικό πράσινο αποτελεί ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στην διαμόρφωση ευνοϊκότερων θερμοκρασιών εντός των αστικών κέντρων. Σύμφωνα με μελέτες τα μεγάλα αστικά πάρκα με υγιή βλάστηση μπορεί να καταγράφουν έως και πέντε βαθμούς λιγότερη θερμοκρασία από το γειτονικό περιβάλλον τους. Σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας (capstone project) είναι η καταγραφή, η συσχέτιση, η ερμηνεία και η πρόβλεψη των ισχυρών δεικτών και χαρακτηριστικών μιας περιοχής που συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στην διαμόρφωση της μέσης θερμοκρασίας. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκαν συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αττικής, περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από την μεγάλη έλλειψη οργανωμένων χώρων αστικού πρασίνου καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά σε αναλογία σε όλη την Ευρώπη. Τα δεδομένα από τις δορυφορικές εικόνες Landsat 8 OLI/TIRS του έτους 2020 έδειξαν μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στην περιοχή μελέτης. Τα πιο θερμά σημεία εντοπίζονται σε βιομηχανικές περιοχές καθώς και στο πυκνό αστικό δίκτυο των μεγάλων αθηναϊκών λεωφόρων. Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία εντοπίζονται στο κέντρο του Δήμου Αθηνών καθώς και στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά προάστια. Αντιθέτως, οι περιοχές με χαμηλότερη μέση θερμοκρασία εντοπίζονται στα βόρεια και στα ανατολικά της Αττικής. Άξιο αναφοράς είναι η διαμόρφωση ευνοϊκότερης θερμικής ζώνης που παρατηρείται γύρω από μεγάλα αστικά πάρκα και χώρους πρασίνου με ισχυρότερο το Λυκαβηττό. Τέλος, μέσω διαγραμμάτων διασποράς και συσχέτισης, μοντέλων πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης και γεωγραφικά σταθμισμένης παλινδρόμησης γίνεται εκτίμηση των ισχυρότερων δεικτών στη πρόβλεψη και συσχέτιση της μέσης θερμοκρασίας. Ως εξαρτημένες μεταβλητές τέθηκαν οι μέσες θερμοκρασίες για κάθε εποχή του έτους 2020, ενώ σαν ανεξάρτητες τέθηκαν δείκτες σύνθεσης και διάρθρωσης τοπίου καθώς και τοπογραφικοί δείκτες. Η μέθοδος της αντικειμεστραφούς ταξινόμησης ορθοφωτογραφιών ήταν αναγκαία για τον υπολογισμό των δεικτών σύνθεσης και διάρθρωσης τοπίου κάθε περιοχής. Τα μοντέλα πρόβλεψης κατάφεραν να επιτύχουν αρκετά καλούς βαθμούς συσχέτισης με R2 > 0,50 έως 0,78 με ισχυρότερους δείκτες το υψόμετρο και το ποσοστό κλάσης βλάστησης (PLAND_VEG) με αρνητική ισχυρή συσχέτιση καθώς και το ποσοστό δομημένου περιβάλλοντος με θετική συσχέτιση στη διαμόρφωση των μέσων θερμοκρασιών.
Keywords: δορυφορικές εικόνες Landsat 8, Αντικειμενοστραφής ταξινόμηση Ορθοφωτογραφιών, Θερμοκρασιακές διακυμάνσεις Αττική, Αστικό Πράσινο; Landsat 8, lst Athens, Urban Green Areas, correlation lst Urban Green