Τα Δημώδη Άσματα της Μακεδονίας από την συλλογή του Γ. Παχτίκου και η σχέση τους με τη Βυζαντινή Μουσική - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία θα επιχειρήσει να εξετάσει τα «Δημώδη Άσματα της Μακεδονίας», όπως τα έχει καταγράψει στο Βιβλίο του ο Γεώργιος Παχτίκος στη σχέση τους με την Βυζαντινή μουσική. Σε πρώτη φάση θα εξετάσουμε τη μεταξύ τους σύνδεση καθώς συνειδητοποιούμε ότι η παράδοση δεν αποτελεί κάτι στατικό αλλά είναι μια δυναμική διαδικασία με πολλές παραμέτρους. Επίσης, θα αναφερθούμε στην έννοια και τα στοιχεία της Παράδοσης, στη μελέτη και καταγραφή των δημωδών ασμάτων, στο δημοτικό τραγούδι σε βυζαντινή παρασημαντική, αναλύοντας τη σχέση του δημοτικού τραγουδιού με την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Έπειτα θα παρατεθούν κάποια βιογραφικά στοιχεία για τον Γεώργιο Παχτίκο, αλλά θα αναφερθούμε και στο βιβλίο της υπό μελέτη έρευνας, στο οποίο παρουσιάζονται 260 τραγούδια των Ελληνικών χορών τα οποία κατέγραψε ο ίδιος διά της προφορικότητας της Ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Στη συνέχεια θα αποδελτιώσουμε τα δημώδη άσματα της Μακεδονίας από το βιβλίο του Παχτίκου, όπου θα επιχειρηθεί μία συστηματική σύγκριση και ομαδοποίηση των ασμάτων αναφορικά με τους ήχους και τρόπους (οκταηχία). Στο τέλος θα παρατεθούν τα συμπεράσματα της έρευνας από την ομαδοποίηση και την παρατήρηση της συγκριτικής σχέσης των ασμάτων της Μακεδονίας με την βυζαντινή οκταηχία.
Keywords: δημώδη άσματα της Μακεδονίας, βυζαντινή μουσική, δημοτικά τραγούδια, Ήχοι της βυζαντινής μουσικής, Γεώργιος Παχτίκος, παράδοση