Η σημασία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στον Ελληνικό Τουρισμό. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η σημασία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στον ελληνικό τουρισμό. Αναλυτικότερα, εξετάζεται η σημαντικότητα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στον ελληνικό τουρισμό, σε τι βαθμό επηρεάζονται οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται οι επιχειρήσεις αυτές καθώς και που αποσκοπεί η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Η συνεισφορά της εργασίας αυτής σε ακαδημαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, είναι να τονίσει την σημαντικότητα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, να αναδείξει πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να υπάρχουν και να προτείνει πιθανές λύσεις. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την συγγραφή της έρευνας της εργασίας αυτής υπόκειται στα πλαίσια της μεθόδου της βιβλιογραφικής επισκόπησης. Κατά την μέθοδο αυτή, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που παρουσιάζονται, αναλύονται και επεξεργάζονται, αντλούνται από έγκυρες πηγές όπως επιστημονικά άρθρα και περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και πανεπιστημιακές διαλέξεις. Πιο συγκεκριμένα η παρούσα εργασία βασίζεται σε πληροφορίες και δεδομένα που συλλέχθηκαν από επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα επιστημονικών περιοδικών και πανεπιστημιακές διαλέξεις. Τα κύρια αποτελέσματα που απορρέουν από την έρευνα της εργασίας αυτής, είναι αρκετά σημαντικά. Ξεκινώντας, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στο γεγονός ότι δεν διεξάγονται έρευνες με έμφαση στις πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση στο να παρουσιαστεί μια γενική εικόνα του ελληνικού τουρισμού στο σήμερα, με σκοπό να επιλυθούν όποια προβλήματα υπάρχουν. Συνεχίζοντας, ακόμη ένα συμπέρασμα που έρχεται στην επιφάνεια είναι πως στις έρευνες και στις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής συμμετέχοντες είναι μόνο οι μάνατζερ. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Τέλος, σε θέματα που σχετίζονται με τις θεωρίες και τις πρακτικές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, αρκετοί όροι και ορολογίες έχουν παραπλήσιες έννοιες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην βιβλιογραφική επισκόπηση της ΔΑΔ.

In this essay, it is presented the impact that the Human Resources Management(HRM) has on the Greek tourism. In more detail, it is examined the importance of Human Resources Management to the Greek tourism, at what level the Greek tourism is affected by Human Resources Management, how is the Greek tourism affected and what are the goals of Human Resources Management. The contribution of the essay in academic and not only level, is to highlight the importance of Human Resources Management, to show possible problems that might exist and to propose possible solutions. The methodology that was followed for this essay is following the method of literature review. According to this method the information and the data are being presented, analyzed and processed by valid sources such as scientific articles and magazines, books, conference and university proceedings. More precisely, this essay is based on information and data that was gathered by scientific articles, books and university proceedings. The main results of the survey of this essay are very important. Firstly, it is quite interesting the fact that there are not held any surveys emphasizing on the practices of Human Resources Management of the Greek tourism businesses. This is a fact that makes it difficult to present a general picture of Greek tourism today, in order to solve any problems that exist. Moreover, a result that comes to light shows that in surveys that have been held so far the participants are only managers. As a result, the situation that must be addressed by the workers in tourism businesses can not be perceived, as workers have an important role in the production of quality tourism services. Also in matters related to the theories and practices of Human Resources Management, several terms and terminologies have similar meanings, resulting in problems in the bibliographic review of Human Resources Management.
Keywords: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ΔΑΔ, πρακτικές ΔΑΔ, ΔΑΠ, ελληνικός τουρισμός.; HRM, Human Resoyrces Management, HR, HRM practices