Διερευνώντας την χρήση εργαλείων του Σημασιολογικού Ιστού στη διαχείριση πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από το παράδειγμα της ανοικτής γνωσιακής βάσης Wikidata και της τεκμηρίωσης ελληνικών θεατρικών παραστάσεων. - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Τα τελευταία χρόνια, τα εργαλεία του Σημασιολογικού Ιστού αξιοποιούνται ευρέως στον τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την βελτίωση της πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά και ευρύτερα για την ενίσχυση της γνώσης που απορρέει από αυτά. Τμήμα της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελούν και οι παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός), οι οποίες ενέχουν αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς την τεκμηρίωση των πόρων τους, καθώς πρόκειται για πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πεδίο που χαρακτηρίζεται από το παροδικό, το στιγμιαίο του τελικού καλλιτεχνικού προϊόντος τους. Με την παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν μια σειρά από εφαρμογές και εργαλεία του Σημασιολογικού Ιστού, ως προς τις δυνατότητες που παρέχουν για την τεκμηρίωση θεατρικών πόρων και δεδομένων. Επιλέχθηκαν εφαρμογές που υποστηρίζουν την ελεύθερη, ανοικτή αλλά και συνεργατική διάθεση συνόλων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν εργαλεία και πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού, όπως το RDF σχήμα, η γλώσσα επερωτήσεων SPARQL, τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα κ.ά. Με βάση τον προαναφερθέν προσανατολισμό, η εργασία υλοποιήθηκε με χρήση δύο μεγάλων projects του Wikimedia Foundation, της ανοιχτής γνωσιακής βάσης Wikidata και της ελληνικής Wikipedia. Επικουρικά, χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από εφαρμογές και εργαλεία όπως η εφαρμογή Wikidata Query Service (WDQS), το πρόγραμμα OpenRefine και το Πρότυπο Wikidata List. Συγκεκριμένα, έγινε προσπάθεια να τεκμηριωθεί, στην Wikidata, με όσο τον δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μέσω του OpenRefine, ένας ενδεικτικός αριθμός, ελληνικών μεταπολεμικών θεατρικών παραστάσεων και να διατεθούν ευρύτερα, οι πληροφορίες που απορρέουν από τα υπό τεκμηρίωση, αυτά δεδομένα, μέσω της ελληνικής Wikipedia. Η διερεύνηση και η προσπέλαση στα δεδομένα υλοποιήθηκε με τη δημιουργία εξειδικευμένων SPARQL queries μέσω της WDQS. Παράλληλα τα αποτελέσματα των queries αυτών, ενσωματώθηκαν σε σχετικά με το θέατρο και τους θεατρικούς δημιουργούς, άρθρα της Wikipedia, μέσω του Προτύπου Wikidata List.
Keywords: Σημασιολογικός Ιστός, Wikidata, ελληνική Wikipedia, SPARQL, RDF, WDQS, θεατρικές παραστάσεις