Χημική Ανάλυση Αιθέριου Ελαίου Ρίγανης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Μολονότι έχουν υπάρξει αντικείμενο έρευνας για εκατοντάδες έτη, τα αιθέρια έλαια εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου. Η χημική τους σύσταση αποτελείται από 2 βασικές κατηγορίες, τους τερπενικούς και τους μη τερπενικούς υδρογονάνθρακες. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν η μελέτη και έρευνα της χημικής σύστασης του αιθέριου ελαίου ρίγανης με προέλευση την Ιόνια νήσο, Κεφαλονιά. Προτού γίνει η ανάλυση του αιθέριου ελαίου το παραλάβαμε από το φυτό της ρίγανης με την μέθοδο της υδραπόσταξης. Επόμενο βήμα από την παραλαβή του αιθέριου ελαίου ήταν η ανάλυση του με την μέθοδο της αέριας χρωματογραφίας-φασματοσκοπίας μάζας (GC-MS). Εν συνεχεία της ανάλυσης, πραγματοποιήθηκε ανίχνευση και ταυτοποίηση των ουσιών που περιείχε το αιθέριο έλαιο ρίγανης και η σύσταση του συγκρίθηκε με αποτελέσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν με επιτυχία και οι 16 ουσίες που ανιχνεύτηκαν μέσω της παραπάνω μεθόδου ανάλυσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι επικρατέστερες ενώσεις που προέκυψαν, με σειρά από τη μεγαλύτερη στην μικρότερη συγκέντρωση ήταν η Carvacrol, η p-Cymene, η γ-Terpinene, η Caryophellene και η Thymol.

Although essential oils have been researched for hundreds of years, EOs are still of interest to the scientific community due to their multiple beneficial properties in human health. Their chemical composition consists of 2 main categories, terpene and non-terpene hydrocarbons. Main purpose of this dissertation is to study and research the chemical composition of oregano essential oil originating from the territory of the Ionian Island of Kefalonia. The extraction of the oil was conducted with hydrodistilation of the actual oregano plant.Following the extraction of the EO, was its analysis by the method of gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Following the analysis, the substances contained in oregano essential oil were detected and identified and its composition was compared with the results of the international literature.Specifically, all 16 substances detected through the analysis method were successfully identified. According to the results, the predominant compounds that emerged, in order from the highest to the lowest concentration, were Carvacrol, p-Cymene, γ-Terpinene, Caryophellene and Thymol.
Keywords: Χημική, Ανάλυση, Αιθέριου, Ελαίου, Ρίγανης,