Υποτιτλισμός του Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Who were the Radium Girls?» από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά και σχολιασμός της συνολικής διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τον διαγλωσσικό υποτιτλισμό του διαδικτυακού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Who were the radium girls?». Το εν λόγω ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία πολυάριθμων γυναικών, οι οποίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός εκ των πιο μελανών σημείων της αμερικανικής ιστορίας, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της, ειδικά όσον αφορά το φεμινιστικό κίνημα αλλά και τα εργατικά δικαιώματα. Η επιλογή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ δεν αποτελεί απόρροια μόνο του ιστορικού αντικτύπου του θέματος που πραγματεύεται, αλλά και του περιεχομένου του αυτού καθαυτού, στο οποίο κανείς μπορεί να εντοπίσει πολυάριθμες προκλήσεις που αφορούν τον υποτιτλισμό, όπως ζητήματα χρονισμού και μοντάζ, καθώς και μεταφραστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη δομή, τις πραγματολογικές αναφορές και τη χρήση ιατρικής και νομικής ορολογίας εντός του κειμένου. Σκοπός της εργασίας είναι η αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας και των μεθόδων που αξιοποιήθηκαν για τον υποτιτλισμού του εν λόγω βίντεο, με σκοπό την  εξιστόρηση των γεγονότων που περιγράφονται σε αυτό με έναν τρόπο οικείο και κατανοητό, στοχεύοντας σε ένα ελληνικό κοινό το οποίο πιθανώς να μην κατέχει προηγούμενες γνώσεις επί του θέματος.

This thesis is centered around the process of the interlingual subtitling of the web documentary titled "Who were the radium girls?". Beginning in the early 1920s, the documentary in question recounts the story of numerous women who found themselves at the center of one of the darkest points in American history, that would later end up radically changing the nation’s trajectory regarding both the feminist movement as well as labor rights. This documentary was chosen not only because of the historical impact of its core subject, but also based on its content itself, which allowed for numerous subtitling challenges, such as timing and editing issues, as well as translation difficulties stemming from the structure, cultural references and the use of medical and legal terminology within the text to be thoroughly analyzed. The aim of this paper is to provide a well-rounded description of the process and the methods that were used for the subtitling of this video, when intended to be viewed by a Greek target audience which is most likely not very familiar with this subject matter.
Subtitling of the Historical Documentary Titled “Who were the Radium Girls?” from English to Greek and analysis of the procedure as a whole
Keywords: Υποτιτλισμός, Ντοκιμαντέρ, Ράδιο, Ραδιενεργή δηλητηρίαση, Γυναίκες, Ρολόγια, Εργατικά δικαιώματα, Συνθήκες εργασίας; Subtitling, Documentary, Radium, Radium poisoning, Women, Watches, Labour rights, Working conditions