Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά κλώνων ρομπόλας Ι: Χημικά χαρακτηριστικά ραγών - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η άμπελος (Vitis vinifera L., Οινοφόρος άμπελος) είναι ένα θαμνώδες πολυετές φυτό με μεγάλη εμπορική αξία των προϊόντων του. Τα κυριότερα προϊόντα της αμπέλου είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, οι σταφίδες, ο οίνος, ο χυμός σταφυλής, η συμπυκνωμένη γλεύκη και το ξύδι. Άλλα προϊόντα που προέρχονται από τα υπολείμματα οινοποίησης ή την αμπελοκαλλιέργεια είναι αμπελόφυλλα για μαγειρική χρήση, τρυγικό οξύ, έλαιο από τα γίγαρτα. Οι σημαντικότερες ενώσεις που συναντώνται στα προϊόντα της αμπέλου είναι υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, αζωτούχες και φαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και ταννίνες, με σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Κεφαλονιά κυριότερη καλλιεργήσιμη ποικιλία είναι η ρομπόλα, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου τα 3.500 στρέμματα. Το σημαντικότερο προϊόν της ρομπόλας είναι ο λευκός ξηρός οίνος, λεπτός, φρουτώδης και ελαφρύς με ονομασία “Ρομπόλα Κεφαλονιάς”, που κατατάσσεται μεταξύ των τριών ευγενέστερων ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα. Οι ενώσεις που περιέχει εμφανίζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Στην παρούσα εργασία, στο πλαίσιο διερεύνησης του καλύτερου συνδυασμού υποκειμένουβιοτύπου ρομπόλας, σημαντικός αριθμός δειγμάτων σταφυλών από τον πειραματικό βιολογικό αμπελώνα ρομπόλας που βρίσκεται στη ζώνη της ρομπόλας, μελετήθηκε, ως προς τα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά του κατά την τελευταία φάση της ωρίμανσής τους. Προσδιορίστηκαν ο αριθμός, το βάρος ραγών, και ο όγκος του χυμού (γλεύκους) των δειγμάτων που συλλέχθηκαν, αριθμός και βάρος γιγάρτων που περιείχαν, τα χημικά χαρακτηριστικά του γλεύκους των σταφυλιών (ενεργός οξύτητα-pH, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ολική οξύτητα). Τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των συνδυασμών υποκειμένων-βιοτύπων έδειξαν παρόμοια συμπεριφορά για τα διαφορετικά αμπελογραφικά χαρακτηριστικά.

The vine (Vitis vinifera L.) is a bushy perennial plant with a high commercial value of its products. The main products of the vine are table grapes, raisins, wine, grape juice, concentrated must and vinegar. Other products, which derived from winemaking residues or viticulture, are vine leaves for culinary use, tartaric acid, grape seed oil. The most important compounds found in grapevine products are carbohydrates, organic acids, nitrogenous and phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins and tannins, with significant benefits for the human body. In Kefalonia island, Robola is the main cultivable variety (approximately 3,500 acres). The most important product is the white dry wine, thin, fruity and light named "Rombola Kefalonia", which is ranked among the three noblest varieties of the Greek vineyard. Its compounds show antioxidant and anti-inflammatory effects. In the present study, due to investigating the best combination of robola biotype, a significant number of grape samples from the experimental organic vineyard of robola, were studied, in terms of its viticultural characteristics, during the last phase of their ripening. In this work, the number and weight of grapes, as well as the volume of juice (must) of the samples are collected. The number and weight of gigaters they contained are examined, as well. The chemical characteristics of grape must (active acidity - pH, content of sugars and total acidity) are detailed studied. The results of different biotype combinations showed a similar behavior for the different ampelographic characteristics.
Keywords: Άμπελος, Ρομπόλα, Ράγα, Σταφύλια