Μετάφραση από τα αγγλικά προς τα ελληνικά του νομικού κειμένου Το νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή αποτελεί ένα κείμενο νομικού περιεχομένου και αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο που αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το περιεχόμενο του κειμένου έχει πληροφοριακό σκοπό. Κύριος στόχος του είναι να ενημερώσει τον αναγνώστη μέσα από την παρουσίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, τη διαφορά ανάμεσα στον μετανάστη και τον πρόσφυγα, των αρχών που τους διακατέχουν, των συμβάσεων αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σε διάφορες ηπείρους. Επίσης, θα παρουσιαστεί μέσω μιας εισαγωγής το θέμα της εργασίας. Θα ακολουθήσει το μετάφρασμα και στη συνέχεια το πρωτότυπο κείμενο. Έπειτα, θα συνεχιστεί με τον σχολιασμό όπου, μέσα από αυτόν θα περιγραφεί η μεταφραστική εντολή, θα αναλυθεί το κείμενο πηγή, τα μεταφραστικά προβλήματα αλλά και γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μετάφρασης. Τέλος, θα υπάρχει ένας επίλογος με τη σύνοψη των αποτελεσμάτων, θα παρατίθεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε αλλά και τα παραρτήματα.

This bachelor’s thesis is a text of legal content and refers to the legal framework concerning migrants and refugees. The content of the text has an informational purpose. Its main objective is to inform the reader through the presentation of the rights of refugees and migrants, the difference between the migrant and the refugee, the principles that hold them, the conventions and the situation that prevails in different continents. Also, the theme of the bachelor’s thesis will be presenting through an introduction. It will be followed by the translation and next the original text. Then, it will be continued with the commentary, which will be described the translational order, it will be analyzed the source text, the translation problems and general difficulties faced during the translation. Finally, there will be an epilogue with a summary of the results, the bibliography that used and the annexes.
English to Greek translation of the legal text The legal framework for migrants and refugees and commentary on the translation process
Keywords: μετανάστης, πρόσφυγας, ανθρώπινα δικαιώματα, σύμβαση του 1951, διεθνές δίκαιο; migrant, refugee, human rights, the 1951 convention, international law