‘Erste Ergebnisse der Studie „Krankheitswissen und Informationsbedarfe – Diabetes mellitus (2017)’ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Kεντρικός άξονας της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση πάνω στον διαβήτη μέσω της έρευνας από το Ινστιτούτο Robert Koch. Πηγές πληροφοριών της έρευνας αυτής, αποτελούσαν άτομα με και χωρίς διαβήτη. Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στον ακριβή προσδιορισμό της νόσου,, των τύπων αυτής,, ενώ παράλληλα σημειώνονται οι παράγοντες που την επηρε’αζουν. Εστιάζει το παρόν κείμενο στις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τη κατάσταση. Γίνεται λόγος για τον τρόπο πληροφόρησης, ενώ σημαντικό σημείο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο παθών την νόσο. Αναφέρονται τρόποι πρόληψης, αλλά και χειρισμού του διαβήτη, ενώ οι συνέπειες που μπορεί να έχει μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες, γεγονός που πιστοποιείται από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Υγειονομικής ενημέρωσης και τα αποτελέσματα αυτής θα είναι μέρος της Εθνικής Έρευνας για τον διαβήτη. Πραγματοποιείται επιπλέον η τηλεφωνική έρευνα ADM, η οποία στοχεύει σε δημοσκοπήσεις και χωρίζεται σε δύο ενότητες, με τη πρώτη να απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών και στην άλλη σε άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη. Απώτερος στόχος της έρευνας αυτής είναι η σύγκριση των ατόμων με και χωρίς διαβήτη. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούσαν στη νοσογνωσία, στο πως αντιλαμβάνεται το άτομο τη νόσο, στη πρόληψη και σε πιο γενικές πληροφορίες. Σύμφωνα με στατιστικά, χρησιμοποιήθηκαν ποικίλοι συντελεστές για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, ενώ το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο είναι κύρια κριτήρια. Σχετικά με τον πληθυσμό χωρίς διαβήτη η σύγκριση πραγματοποιήθηκε μεταξύ γυναικών και ανδρών και με βάση το μορφωτικό επίπεδο, ενώ οι ερωτήσεις στόχευαν κυρίως στις γνώσεις σχετικά με τους τύπου διαβήτη, εμφανίζοντας μεγάλη διαφορά. Οι απαντήσεις σχετικά με την αντίληψη της ασθένειας φαίνεται πως δεν είχαν μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων, ενώ σχετικά με τον βαθμό πληροφόρησης των ατόμων, φάνηκε πως άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο εστίασαν στους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη και οι γνώσεις τους ήταν επαρκείς σε σχέση με άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Χαρακτηριστικά τα άτομα αυτά για τη πληροφόρηση τους χρησιμοποίησαν τον ιατρό τους, τον Τύπο και το διαδίκτυο ως πηγές πληροφοριών , ενώ τα υπόλοιπα άτομα περιορίστηκαν στις πληροφορίες από τον ιατρό τους. Σημειώθηκε ωστόσο, πως τα ΜΜΕ παρέχουν περιορισμένη αξιοπιστία για την ενημέρωση. Τέλος, η έρευνα κατέγραψε αναλυτικά δεδομένα που αντλήθηκαν από άτομα με διαβήτη και επικεντρώθηκαν στον μέσο όρο ηλικίας, στο πόσο δίηρκησε η ασθένεια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε άτομα που έπασχα το τελευταίο δωδεκάμηνο διάστημα , εστιάζοντας σε ερωτήματα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και με τις εν γένει γνώσεις τους.

Main theme of this dissertation is the analysis of diabetes through research by the Robert Koch Institute. Sources of information in this study were people with and without diabetes. Then there are mentioned the exact definition of the disease, its types, while at the same time the factors that affect it are noted. This text focuses on the daily habits that can aggravate the situation. It is about the way of information, while an important point is the way the sufferer treats the disease. Ways to prevent and treat diabetes are mentioned, while the consequences it may have can be irreversible, a fact that is certified by the Federal Center for Health Information and its results will be part of the National Diabetes Survey. In addition, the ADM telephone survey is conducted, which targets polls and is divided into two sections, with the former targeting people over the age of 18 and the latter targeting people diagnosed with diabetes. The ultimate goal of this research is to compare people with and without diabetes. The data collected were related to the diagnosis, to how the person perceives the disease, prevention and more general information. According to statistics, various coefficients were used for the accuracy of the results, while gender, age and educational level are the main criteria. Regarding to the population without diabetes, the comparison was made between women and men and based on the educational level, while the questions were mainly aimed at the knowledge about the type of diabetes, showing a big difference. Responses to the perception of the disease did not seem to differ much between the sexes, while in terms of the degree of information of individuals, it appeared that highly educated people focused on the causes that can cause diabetes and their knowledge was sufficient in relationship with people of low educational level. Typically, these individuals used their doctor, the press and the internet as sources of information for their information, while the rest of the individuals were limited to the information from their doctor. It was noted, however, that the media provide limited credibility for information. Finally, the study recorded detailed data obtained from people with diabetes and focused on the average age, how long the disease lasted, while special attention was paid to people who have been suffering for the last twelve months, focusing on questions about type 2 diabetes and their general knowledge.
Keywords: Διαβήτης, τύποι διαβήτη, νοσογνωσία, πρόληψη, τηλεφωνική έρευνα, διάγνωση, μορφωτικό επίπεδο; Diabetes, types of diabetes, diagnosis, prevention, telephone research, diagnosis, educational level