Δημογραφική προσέγγιση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καβάλας: Η περίπτωση του Γυμνασίου Θηλέων ( 1937-1956) - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία διεξήχθη στα πλαίσια της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ιστορίας και συγκεκριμένα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών « Ιστορική Δημογραφία». Σκοπός αυτής είναι η διερεύνηση των δημογραφικών δεδομένων όσον αφορά του μαθητικού συνόλου στο Γυμνάσιο Θηλέων της Καβάλας κατά τη χρονική περίοδο 1937-1956. Ωστόσο το αρχειακό υλικό που αξιοποιήθηκε στο ερευνητικό μέρος της παρούσας εργασίας ήταν πολύ μικρό όσον αφορά τα έτη 1937-40, ώστε να δώσει ασφαλή συμπεράσματα για τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Επίσης τις χρονιές 1940-45 το Γυμνάσιο Θηλέων παρέμεινε κλειστό, καθώς τη 10η Απριλίου 1941 ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην πόλη της Καβάλας. Έτσι αξιοποιήθηκε το αρχειακό υλικό των ετών 1945-56 που ήταν σε ψηφιακή μορφή από το Ιστορικό Αρχείο Καβάλας. Μέλημά μας ήταν να εξεταστεί ο αριθμός εκείνος των μαθητριών που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Μέση Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Θηλέων, ο αριθμός εκείνων που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους και ο αριθμός εκείνων των μαθητριών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή να διακόψουν το Γυμνάσιο. Οι λόγοι που πιθανόν οδήγησαν σε αυτή την απόφασή τους κυρίως είχαν να κάνουν με τη δυσκολία μετακίνησης, τη μετεγγραφή τους, την επίδοσή τους και ίσως λόγω κάποιας ασθένειας που αντιμετώπισαν. Εξετάστηκε η συχνότητα των ονομάτων τόσο των μαθητριών όσο και των πατεράδων τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για την έρευνά μας η επαγγελματική δραστηριότητα με τα πιο συχνά επαγγέλματα των πατεράδων. Ακόμη άξιο έρευνας ήταν ο τόπος προέλευσης των μαθητριών που κατέδειξε ότι η εκπαιδευτική δραστηριότητα των μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων της Καβάλας περιορίστηκε στα στενά όρια της πόλης.
Keywords: Καβάλα, Γυμνάσιο Θηλέων Καβάλας, εκπαίδευση