«Μετάφραση από τα αγγλικά προς τα ελληνικά του άρθρου “Controversies in Persistent (Chronic) Lyme Disease” και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τη μετάφραση ενός επιστημονικού κειμένου από τα αγγλικά προς τα ελληνικά, καθώς και τον σχολιασμό της μεταφραστικής διαδικασίας. Το άρθρο προς μετάφραση με τίτλο “Controversies in Persistent (Chronic) Lyme Disease”, παρέχει όχι μόνο πληροφορίες σχετικά με τη νόσο Lyme, την πιο κοινή ασθένεια μεταδιδόμενη από φορείς στις ΗΠΑ, αλλά πραγματεύεται και τις διαφωνίες στον ιατρικό κλάδο σχετικά με την «Χρόνια νόσο Lyme», την παραμονή δηλαδή των συμπτωμάτων της νόσου Lyme για εβδομάδες, μήνες, έως και χρόνια μετά τη θεραπεία. Η εργασία ξεκινά μια σύντομη εισαγωγή, έπειτα παρουσιάζεται το μετάφρασμα στα ελληνικά και ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο. Στη συνέχεια, έπεται ο σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας, χωρισμένος σε υποενότητες, ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με τον επίλογο, τις βιβλιογραφικές αναφορές και το γλωσσάρι με τους όρους.

This BA dissertation deals with the translation of a scientific text from English to Greek, as well as the commentary of the translation process. The article to be translated, titled "Controversies in Persistent (Chronic) Lyme Disease", not only provides information about Lyme disease, the most common vector-borne disease in the US, but also discusses the controversies in the medical community regarding "Chronic Lyme disease", i.e. the persistence of Lyme disease symptoms for weeks, months, to years after treatment. The paper begins with a short introduction, after which the Greek translation is presented, followed by the original text. Next comes the commentary on the translation process, divided into subsections, while the paper concludes with the epilogue, the bibliographical references and lastly the glossary of terms.
Keywords: χρόνια νόσος Lyme, διάσταση απόψεων, εξειδικευμένοι/-μένες νοσηλευτές/-τριες στην ενδοφλέβια νοσηλεία, επίμονη νόσος Lyme, σύνδρομο της νόσου Lyme μετά τη θεραπεία