Διερεύνηση της σχέσης παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας με τις ψηφιακές τεχνολογίες. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Τα τεχνολογικά εργαλεία έχουν επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση τους. Τα παιδιά ως μέλη της κοινωνίας μεγαλώνουν και αλληλοεπιδρούν στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Η κοινωνία πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για την παιδική ηλικία, όπου η επιρροή ενός ενήλικα είναι μεγαλύτερη και η παρέμβαση σε μια επικίνδυνη συμπεριφορά πιο εύκολη. Είναι απαραίτητο γονείς και δάσκαλοι να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της σχέσης «παιδιά και ψηφιακές τεχνολογίες». Άλλωστε τα παιδιά του σήμερα είναι η κοινωνία του αύριο. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να αποτυπώσει τη σχέση των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών με τις ψηφιακές τεχνολογίες τόσο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και μέσα στη σχολική κοινότητα. Περιγράφονται τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά, καθώς και η στάση των γονιών και του σχολείου απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Την παρουσίαση συμπληρώνουν παραδείγματα λογισμικών όπου μπορούν να βοηθήσουν έναν γονιό ή έναν δάσκαλο να χρησιμοποιήσει θετικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως επιτάσσει η νέα εποχή των εικόνων και της πληροφορίας, χωρίς να αποκλείεται κανένα παιδί από τον ψηφιακό κόσμο και τις ευκαιρίες ψηφιακού γραμματισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα όπου ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά τις ψηφιακές τεχνολογίες που γνωρίζουν, το χρόνο που αφιερώνουν σ’ αυτές αλλά και για ποιο λόγο τις χρησιμοποιούν.

Digital technologies and the internet have become an integral part of people's daily lives. Technological tools have affected all areas of human life. At the same time, however, there are dangers from their reckless use. Children as members of society grow up and interact in the modern digital world. Society needs to be particularly aware of childhood, where the influence of an adult is greater and intervention in dangerous behavior is easier. It is necessary for parents and teachers to closely monitor the development of the relationship "children and digital technologies". After all, today's children are tomorrow's society. The present work aims to capture the relationship of children aged 6 to 11 years with digital technologies both in the family environment and in the school community. The negative and positive elements of the use of digital technologies by children are described, as well as the attitude of parents and the school towards the new reality. The presentation is completed by examples of software where they can help a parent or teacher to make the best use of digital technologies, as required by the new age of images and information, without excluding any child from the digital world and digital literacy opportunities. A survey was then conducted asking the children themselves to answer questions about the digital technologies they know, how much time they spend on them and why they use them.
Keywords: παιδιά, ψηφιακά μέσα, διαδίκτυο, εκπαίδευση; children, digital media, internet, education