Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα: τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας για τους μετανάστες στη χώρα μας και πώς αυτά αποτυπώνονται στο σύγχρονο κινηματογράφο - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Αντικείμενο της εργασίας είναι η αντίδραση και η στάση των γηγενών της χώρας μας απέναντι στους μετανάστες που έφτασαν εδώ είτε ως περαστικοί είτε με σκοπό να παραμείνουν στην πατρίδα μας. Πιο συγκεκριμένα η εργασία στοχεύει να παρουσιάσει τα στερεότυπα που ανέπτυξε η ελληνική κοινωνία απέναντι σε ομάδες μεταναστών και να τα εντοπίσει μέσα στην κινηματογραφική αναπαράσταση της μετανάστευσης επιλεγμένων ταινιών του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Η εργασία χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη και περιλαμβάνει ένα παράρτημα. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο φαινόμενο της μετανάστευσης από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας ως τις μέρες μας. Επίσης παρουσιάζεται η μεταναστευτική εμπειρία της χώρας μας – εμπειρία ξενιτεμού για τους κατοίκους της από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Σημειώνεται η αλλαγή της κατάστασης τις τελευταίες δεκαετίες, η αντίδραση του ντόπιου πληθυσμού στην παρουσία μεγάλου (τηρουμένων των αναλογιών) πληθυσμού μεταναστών στη χώρα καθώς και η ανάπτυξη διαφόρων στερεοτύπων απέναντι στους πληθυσμούς αυτούς. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας το θέμα είναι η αναπαράσταση της μετανάστευσης από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Στην αρχή παρουσιάζεται η ιστορική πορεία και η σημασία του μέσου αυτού στην καταγραφή ή αναπαράσταση της κοινωνικής πραγματικότητας και δίνονται στοιχεία για την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου από την εμφάνισή του ως τις μέρες μας. Ακολούθως μελετάται η εικόνα διαφόρων ομάδων ξένων στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, μέσα από την ανάλυση στοιχείων των επιλεγμένων ταινιών (μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ). Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση συμπερασμάτων και ζητημάτων προς συζήτηση τα οποία αναδύονται από την ανάλυση των ταινιών.
Keywords: Μετανάστευση, Παλιννόστηση, Ξένος, Αλλοδαπός, Μετανάστης, Πρόσφυγας, Παράνομος μετανάστης, Ρωσοπόντιοι, Αλβανοί, Βορειοηπειρώτες, Κούρδοι, Νόμιμος μετανάστης, Εθνική ταυτότητα, Έθνος, Έλληνας, Ρατσισμός, Ξενοφοβία, Κινηματογράφος, Τέχνη, Εικόνα, Καταγραφή, Αναπαράσταση, Ταινία μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθέτης, Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος.