Από τους castrati στους σύγχρονους κόντρα τενόρους: Σύγκριση της τεχνικής, της φυσιολογίας και ερμηνείας των δυο φωνών στις πρωταγωνιστικές da capo άριες του G. F. Händel που ερμήνευσε ο Senesino - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η διερεύνηση και σύγκριση της φωνής των castrati, των τραγουδιστών της πιο σκοτεινής σελίδας στη μουσική ιστορία, με την ηχητικά εγγύτερη σε αυτούς, σύγχρονη, ιδιότυπη και ανδρόγυνη φωνή των κόντρα τενόρων, αποτελεί το πεδίο έρευνας της παρούσας διατριβής, η οποία έχει στόχο την ερμηνεία της άριας da capo στις όπερες serie του Georg Friedrich Händel. Η έρευνα αφορά, επίσης, στη φυσιολογία των φωνών και στην ανατομία του σώματος, στις διαφορές της αντήχησης και στον μηχανισμό παραγωγής του ήχου, στη λειτουργία της αναπνοής, στην ιστορική καταγραφή των registri, στην ανάλυση και αποσαφήνιση του falsetto και της κεφαλικής φωνής, καθώς και στη μοναδική ιστορική ηχογράφηση του τελευταίου castrato Alessandro Moreschi. Ο castrato Francesco Bernardi Senesino ως πρωταγωνιστής (Primo Uomo) στις δέκα οκτώ πιο γνωστές όπερες του Händel, απέκτησε φήμη με τις αριστοτεχνικά ερμηνευτικές υπερβάσεις και εκπληκτικές του ερμηνείες, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το κίνητρο του συνθέτη να προκαλέσει συναισθήματα στο κοινό, πάθη και βαθειά συγκίνηση. Διερευνάται, επίσης, η ιστορική διαδρομή που συνδέει τον Senesino, με τα χειρόγραφα στολίδια που κατέγραψε ο Domenico Corri, μέσω του Nicola Porpora και αντλούνται πληροφορίες από σχετικές πηγές της εποχής για την ερμηνεία των αριών. Ο συγγραφέας, ως σύγχρονος κόντρα τενόρος, ερμηνεύει με όργανα εποχής, τις δέκα πιο γνωστές άριες da capo, από πέντε όπερες που συνέθεσε ο Händel για τον Senesino, προσθέτοντας στολισμό σε αυτές, μετά από μελέτη θεωρητικών συγγραμμάτων της εποχής και από έρευνα στα σημειωμένα στολίδια του συνθέτη, αποδίδοντας μια εμπεριστατωμένη απόδοση της φωνητικής γραφής του Händel.

The investigation and comparison of the voice of the castrati, the singers of one of the darkest chapters in music history, with the contemporary, peculiar, and androgynous voice of the countertenors, who are closer to them in terms of sound, forms the field of research of the present thesis, which aims at the interpretation of the da capo aria in Georg Friedrich Händel's operas serie. The research also concerns the physiology of voices and the anatomy of the body, the differences in resonance and the mechanism of sound production, the function of breathing, the historical recording of the registri, the analysis and clarification of falsetto and head voice, as well as the unique historical recording of the last castrato, Alessandro Moreschi. Castrato Francesco Bernardi, known as Senesino, as the lead (Primo Uomo) in Händel's eighteen most famous operas, gained fame with his masterful interpretive transgressions and stunning performances, showcasing, among other things, the composer's motive to evoke emotions, passions, and profound sentiments in the audience. The historical path linking Senesino with the manuscript ornaments written by Domenico Corri, through Nicola Porpora, is also explored, and information is drawn from relevant sources of the time on the interpretation of the arias. The author, as a contemporary countertenor, interprets with baroque period instruments the ten most famous da capo arias from five operas composed by Händel for Senesino, adding ornaments to them, following a study of theoretical treatises of the era and research on the composer's annotated ornaments, providing a comprehensive rendition of Händel's vocal writing.
From Castrati to contemporary countertenors: Comparison of technique, physiology and interpretation of the two voices in G. F. Händel's leading da capo arias performed by Senesino
Keywords: διδακτορικό, διατριβή, μουσική, εκτέλεση, μπαρόκ, στολίδια, κόντρα τενόρος, καστράτο, πρωταγωνιστής, τεχνική, φυσιολογία, ανατομία, αντήχηση, ήχος, αναπνοή, έκταση, φωνητική περιοχή, φαλσέτο, κεφαλική φωνή, ερμηνεία, άριες, Χέντελ, συναισθήματα, πάθη, ρεσιτάλ, σύνολο, βιολί, βιολοντσέλο, τσέμπαλο, ευνουχισμός, εκπαίδευση, Σενεζίνο, Αλεσάντρο Mορέσκι, άλτο, κοντράλτο, σοπράνο, σοπρανίστας, υψίφωνος, τενόρος, βαρύτονος, μπάσος, βαθύφωνος, μεταφώνηση, σοβαρή όπερα, Όθων, Ντομένικο Κόρι, ντα κάπο, Ραδάμιστος, Ιούλιος Καίσαρας, Ροδελίνδη, Πτολεμαίος, Αλτσίνα; doctoral, thesis, dissertation, music, performance, interpretation, baroque, ornamenti, ornamentation, ornaments, countertenor, castrato, lead, Primo Uomo, technique, physiology, anatomy, resonance, sound, breath, registri, interpretation, falsetto, head voice, aria da capo, emotion, passion, Händel, Handel, Haendel, recital, ensemble, violin, cello, harpsichord, castration, education, training, Senesino, Moreschi, registri, alto, soprano, sopranist, alto, tenor, barytone, bass, transcription, opera seria, Ottone, Domenico Corri, da capo, Radamisto, Giulio Cesare, Rodelinda, Tolomeo, Alcina