Κριτική Έκδοση και παραστασιογραφία της Αρχαϊκής οπερέτας Φρύνη των Ιωσήφ Ριτσιάρδη και Νικολάου Γριμάλδη - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η περίοδος του μεσοπολέμου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την εισροή προσφύγων, αλλά και την διεθνή οικονομική κρίση του 1929 η οποία οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση του 1932. Παρά τα παραπάνω γεγονότα , ο πολιτιστικός χώρος της Ελλάδας σημείωσε ανοδική και επιτυχημένη πορεία. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου η οπερέτα αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα είδη ψυχαγωγίας στην Ελλάδα αλλά και τον παροικιακό Ελληνισμό. Ο θίασος «Ολυμπία Καντιώτη-Ριτσιάρδη» αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς θιάσους οπερέτας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Όπως είναι εύκολα κατανοητό αρκετές συνθέσεις του Ιωσήφ Ριτσιάρδη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από το θίασο Καντιώτη-Ριτσιάρδη, όπως και πολλά από τα έργα του παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από το θίασο. Μια τέτοια σύνθεση αποτέλεσε η αρχαϊκή οπερέτα Φρύνη σε λιμπρέτο του Νικολάου Γριμάλδη με την πρεμιέρα της να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 1927 στο Κάιρο. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστεί η κριτική έκδοση του σπαρτίτο και η παραστασιογραφία του έργου κυρίως μέσα από τον τύπο. Ακόμη θα γίνει σύγκριση ανάμεσα στo λιμπρέτο του Riccardo Castelvecchio και εκείνο του Νικολάου Γριμάλδη. Στη παρούσα εργασία ακόμη, θα παρουσιαστούν οι βιογραφίες των συντελεστών του έργου.
Keywords: ελληνική οπερέτα, Ιωσήφ Ριτσιάρδης, Νικόλαος Γριμάλδης, Φρύνη, Ελληνική μουσική, Μεσοπόλεμος