Μετάφραση και σχολιασμός αποσπάσματος του άρθρου “El Clasico and the demise of Spanish Club football: perspectives on shifting patterns of cultural identity” του Jim O’Brien - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία μεταφράζει απόσπασμα από ένα επιστημονικό άρθρο του καθηγητή Jim O’Brien σχετικά με την γέννηση της αντιπαλότητας Ρεάλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα κατά την δικτατορία του Φράνκο από το 1939 έως το 1975, το έντονο αίσθημα καταλανισμού που ήρθε στο προσκήνιο αλλά και πως δημιουργήθηκε αυτό που μέχρι σήμερα αποκαλείται Ελ Κλάσικο, δηλαδή η αναμέτρηση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Επίσης, παρατίθεται σχολιασμός, στον οποίο καταγράφονται κάποια μεταφραστικά προβλήματα και οι λύσεις τους, καθώς και το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται. Η θεωρία βασίζεται κυρίως στα συγγράμματα ¨Η Μετάφραση ως Στοχευμένη Δραστηριότητα” της Christiane Nord και στις “Μεταφραστικές Σπουδές: Θεωρίες και Εφαρμογές” του Jeremy Munday. Τέλος, παρατίθεται η βιβλιογραφία, η οποία συνέβαλε στην μετάφραση και τον σχολιασμό.

This assignment is based on the translation of the article written by Jim O’Brien, professor on the Solent University, which analyzes the blooming of the world- known rivalry between Real Madrid and Barcelona, during the Franco dictatorship from 1939 until 1975 and which factors led to the creation of what is nowadays called El Clasico. The translation is in Greek and is accompanied with a commentary, explaining the different translation problems and challenges occurred during this process and what were their solutions. The commentary is based on the theory presented by Christiane Nord in her book “Translating as a purposeful activity” and by Jeremy Munday in his book “Introducing Translation Studies: Theories and applications”. Finally, the bibliography used for this assignment is presented, including all the online sources.
Keywords: Ελ Κλάσικο, Φράνκο, καταλανισμός, δικτατορία, ποδόσφαιρο, Ρεαλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα; El Clasico, Franco, catalanism, dictatorship, football, Real Madrid, FC Barcelona