Διερεύνηση εφαρμογής και αξιολόγησης της διδασκαλίας ενός μουσικού παραμυθιού σε νηπιαγωγούς: μία μουσικοπαιδαγωγική πρόταση - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί τη διερεύνηση και αξιολόγηση της εφαρμογής μίας εκπαιδευτικής παρέμβασης σε νηπιαγωγούς με στόχο τη διδασκαλία του μουσικού παραμυθιού «Κρατήσου Πάνω μου» και των μουσικών δραστηριοτήτων που το συνοδεύουν. Αρχικά πραγματοποιείται η παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου της παρούσας μελέτης αποσκοπώντας στην αποσαφήνιση των καίριων σημείων και ζητημάτων που προσεγγίζονται, με κύριο μέλημα τη βέλτιστη κατανόησή τους. Αφού αναπτυχθούν η αξία του παραμυθιού και της μουσικής στο νηπιαγωγείο και σε συνδυασμό ως διδακτικό εργαλείο, παρουσιάζεται η εκπαιδευτική εφαρμογή του μουσικού παραμυθιού σε τέσσερις τάξεις νηπιαγωγείου. Πραγματοποιήθηκε διδασκαλία του μουσικού παραμυθιού με τη βοήθεια κατάλληλων διαμορφωμένων μουσικών δραστηριοτήτων σε τέσσερις νηπιαγωγούς από την ερευνήτρια - μουσικοπαιδαγωγό, και στη συνέχεια διδάχθηκε από τις ίδιες τις νηπιαγωγούς το μουσικό παραμύθι στις τάξεις τους. Η υιοθέτηση του μουσικού παραμυθιού κατά την εκπαιδευτική διαδικασία κατέδειξε τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής των διδακτικών προτάσεων και την αναμφισβήτητη αξία που ενέχει η μουσική, και ειδικότερα το μουσικό παραμύθι, στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού, γεγονός που διαμόρφωσε τη θετική στάση των νηπιαγωγών και ενίσχυσε τη μελλοντική προσπάθεια τους να εντάξουν το μουσικό παραμύθι στο διδακτικό πρόγραμμα, σε πιο σταθερή βάση.

This following study aims to investigate and evaluate the implementation of an educational intervention for kindergarten teachers with the aim of teaching the musical fairy tale “Kratisou Pano mou” and its accompanying musical activities. At the first stage, the theoretical background of the present study is presented to clarify the important points and issues for better understanding. After developing the value of the fairy tale and the music in the kindergarten as a teaching tool, the educational apply of the musical fairy tale is presented in four kindergarten classes. The musical fairy tale and appropriately structured musical activities were taught to four kindergarten teachers by the researcher-music teacher. Then the musical fairy tale was taught by the kindergarten teachers themselves in their classrooms. The results of this education implementation showed the positive results of the teaching proposals and the recognition of the undeniable value of music, and in particular the musical fairy tale, in the holistic development of the child, as well as to the positive attitude of the kindergarten teachers in order to strengthen the future effort to integrate the musical fairy tale within the teaching program, on a stable permanent basis.
Keywords: Προσχολική εκπαίδευση, παραμύθι, μουσική στο νηπιαγωγείο, μουσικό παραμύθι «Κρατήσου Πάνω μου».; Preschool education, fairy tale, music in kindergarten, musical fairy tale “Kratisou Pano mou”.