Οδηγός "Συλλογής Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης" του Ιονίου Πανεπιστημίου για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία, έχει στόχο να εξετάσει ποια είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), στην καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους σε ένα μουσείο, καθώς και ποιες είναι οι επιλογές που υπάρχουν και μπορούν να συμβάλλουν ώστε να επιλυθούν ή να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα αυτά. Επίσης, θα αναλύσουμε την έννοια των μουσείων και της προσφοράς αυτών στην κοινωνία, όπως και τις ΔΑΦ και τις ανάγκες των ατόμων αυτών σε σχέση με την επίσκεψή τους στους χώρους των μουσείων. Τα μουσεία σήμερα, σε μια σύγχρονη κοινωνία, οφείλουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και να μην αποκλείονται από αυτά και τις δραστηριότητες που προσφέρουν τις οποίες απολαμβάνουν τα μέλη της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν μέσα από την εργασία αυτή, αναζητούμε παρόμοιους οδηγούς μουσείων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο και σχολιάζουμε τη δομή αλλά και την λειτουργικότητα τους. Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία μετά από τη μελέτη αυτών, δημιουργούμε και τον οδηγό για το Σχολικό Μουσείο Σκριπερού της Κέρκυρας.

The approach of this work aims to examine what are the problems and difficulties faced by people with Autism Spectrum Disorders (ASD), in their daily lives and especially during their visits to a museum, as well as what are the solutions that exist and can help to solve or minimize these problems. We will also analyze the meaning of museums and their offer to society, as well as the ASD and the needs of these individuals in relation to their visit to the museum premises. Museums today, in a modern society, must facilitate access to People with Disabilities (PWDs) and not be excluded from them and the activities they offer which are enjoyed by members of society. So through this work, we look for similar museum guides both nationally and internationally and comment on their structure and functionality. Having gained the necessary experience after studying them, we also create the guide for the School Museum of Skriperos in Corfu.
Keywords: Αυτισμός, μουσείο, προσβασιμότητα, κοινωνικές ιστορίες, Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου; Autism, museum, accessibility, social narratives, Museum of the Ionian University