Μουσική στο νανόκοσμο : Μετατρέποντας εικόνες ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σε ήχο - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Περίληψη Η ηχοποίηση δεδομένων μπορεί να διευκολύνει την επιστημονική έρευνα προσφέροντας ένα διαφορετικό τρόπο απεικόνισης. Επίσης στις σύγχρονες ψηφιακές τέχνες η έρευνα της ηχοποίησης δεδομένων οδηγεί σε καλλιτεχνικό έργο. Ετσι με την ηχοποίηση δεδομένων εικόνων ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης και μέσω της γλώσσας προγραμματισμού του Matlab, προκύπτει ένα ηχητικό έργο, με βάση την πολυπλοκότητα της νανοδομημένης επιφάνειας των υλικών. Η μαθηματική μοντελοποίηση των νανοδομών, δίνει τη θέση της στη μουσική μοντελοποίηση και το χαρακτηρισμό των νανοδομών. Η επιλογή ενός τμήματος της εικόνας ως μοτίβο και η αναζήτησή του μέσα στην εικόνα, έχοντας προηγηθεί η αντιστοίχιση σε νότες, συνθέτουν την μουσική από το νανόκοσμο, που εκτός από την ακουστική πληροφορία και τα επιστημονικά συμπεράσματα για την πολυπλοκότητα, αποτελεί και ένα καλλιτεχνικό-ηχητικό έργο.

Abstract Data sonification can facilitate scientific research by offering a different way of visualization. Moreover, in contemporary digital arts the research of data sonification leads to artistic achievements. Thus, through the sonification of electron microscope image data and through the Matlab programming language a sonic work is achieved based on the complexity of the nanostructured surface of materials. The mathematical modeling of nanostructures gives way to music modeling and nanostructures characterisation. The selection of a part of the image as light motif and its search within the image, having previously matched notes, compose the music from the nanoworld, which apart from acoustic information and scientific conclusions about complexity is also an artistic- sound work
Keywords: ηχοποίηση, νανόκοσμος, μικροσκόπιο, εικόνα, πολυπλοκότητα, Μάτλαμπ; sonification, nanocosm, microscope, image, complexity, Matlab