Πρόσβαση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον μουσειακό χώρο και η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ενδυνάμωση της εμπειρίας τους. Μελέτη περίπτωσης: Συλλογή τυπογραφίας Ιονίου Πανεπιστημίου - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Αποτελεί νέα τάση για τα μουσεία να εφαρμόζουν τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού στη μάθηση και να διατηρούν ενεργό κοινωνικό προφίλ, εμπλέκοντας άτομα με αναπηρία στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των δράσεών τους. Τα σύγχρονα μουσεία υιοθετούν καλές πρακτικές άλλων πολιτιστικών οργανισμών, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από δίκτυα και εφαρμόζουν στρατηγικά πλάνα για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ. Επίσης, δημιουργούν προσβάσιμο υλικό στον διαδικτυακό τους τόπο κάνοντάς τον φιλικό για τα άτομα στα οποία απευθύνονται. Η έρευνα αναφέρει ότι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να πετύχουν την πολυαισθητηριακή προσβασή των επισκεπτών τους στο χώρο, ώστε στη συνέχεια να τους προσφέρουν δυνατότητες πληροφόρησης και άντλησης βιωμένων εμπειριών. Απώτερος στόχος των μουσείων που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές είναι η εξωστρέφεια και η διάδραση με το πολύπλευρο κοινό τους. Η παρούσα εργασία εξετάζει την περίπτωση του καθολικού σχεδιασμού των ατόμων με προβλήματα όρασης και των χαρισματικών παιδιών. Παρουσιάζει με συντομία όλα τα τεχνολογικά υποστηρικτικά μέσα που απευθύνονται στις δύο κατηγορίες και μπορούν να τις οδηγούν σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία επίσκεψης. Ο χώρος που εξετάζεται ως μελέτη περίπτωσης είναι η συλλογή τυπογραφίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

It is a new trend for museums to apply the principles of universal design to learning and maintain an active social profile, involving people with disabilities in designing and evaluating their actions. Modern museums adopt good practices from other cultural organizations, connect with each other through networks, and implement strategic plans to integrate people with disabilities. They also create accessible material on their website making it friendly to the people to whom it is addressed. The research states that they use the new technologies in order to achieve the multi-sensory access of their visitors on site, in order to then offer them the possibilities of information and experiential experiences. The ultimate goal of museums that apply these practices is extroversion and interaction with their multifaceted audience. This paper examines the case of universal design for visually impaired and gifted children. It briefly presents all the technological support tools that address both categories and can lead them to a multi-sensory visit experience. The site considered as a case study is the typography collection of the Ionian University.
Accessibility of people with special educational needs in the museum and the contribution of new technologies in strengthening their experience. Case study: Ionian University typography collection
Keywords: Εμποδιζόμενα άτομα, σχεδιασμός για όλους, τυπογραφία, ενσωμάτωση, πρόσβαση, υποστηρικτική τεχνολογία, μουσείο; Obstructed people, design for all, typography, inclusion, accessibility, assistive technology, museum