ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NUESTRA AMÉRICA ΤΟ 2015 - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το πρωτότυπο κείμενο αποτελεί απόσπασμα του περιοδικού Nuestra América, το οποίο καταπιάνεται με θέματα επικαιρότητας που αφορούν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τον χώρο της τέχνης, της πολιτικής, της οικονομίας κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση, το περιοδικό κάνει αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο με αφορμή το θάνατό του. Το κείμενο αποτελείται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μία συνέντευξη του συγγραφέα και ένα διήγημά του με τίτλο Úselo y Tírelo. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, αναλύει τον τρόπο γραφής του και το σύνολο του έργου του. Αναφέρεται, επιπλέον, στη νέα γενιά των Λατινοαμερικάνων, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η οικονομική εξάρτηση από τα ισχυρά κέντρα της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Τέλος, το τρίτο μέρος του αποσπάσματος αποτελεί τμήμα του σύντομου δοκιμίου του Γκαλεάνο, Úselo y Tírelo, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 και παρουσιάζει την πραγματικότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πιο αναλυτικά, εξηγεί το πώς οι καταναλωτικές κοινωνίες λειτουργούν καταστροφικά για την οικονομία και το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, εξηγεί το πώς η ανάπτυξη της Δύσης συνεπάγεται τη φτώχια και την εξαθλίωση της Λατινικής Αμερικής. Πέρα από τις περιβαλλοντικές συνέπειες, ο Γκαλεάνο αναφέρεται στους ανθρώπων «δεύτερης κατηγορίας», των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων των λατινοαμερικάνικων χωρών, ιδίως της Βραζιλίας και της Κολομβίας, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο που έχει επωμιστεί η Λατινική Αμερική στη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

The original text is an extract from a magazine, called Nuestra America, a magazine that deals primarily with current issues in Latin America, in the fields of art, politics and economics etc. In this case, the magazine pays tribute to Eduardo Galeano’s life and work, on the occasion of the author’s death. The text consists of a brief biography, an interview of Galeano and an essay written by him, titled Úselo y Tírelo. Eduardo Galeano, one of the most important authors of Latin America, explains his way of writing and the whole of his work. Furthermore, he describes the new generation of Latin Americans, that must face major social problems, such as the economic dependency on the powerful centers of Europe and North America. Finally, the third part of the text is a passage of a short essay of Galeano, titled Úselo y Tírelo, published in 1994 and describes the reality of the Latin American countries. More specifically, he explains how the consumerist societies end up having a disastrous impact on the economy and the environment. At the same time, he clarifies how the development of the West translates to the poverty and misery of Latin America. Apart from the environmental consequences, Galeano mentions the “second-class” people, the poorest social classes in the Latin America countries, mainly in Brazil and Colombia, pointing out the role that Latin America has taken on in the world.
Translation of an interview and an essay by Eduardo Galeano in the magazine Nuestra América in 2015
Keywords: Συνέντευξη, δοκίμιο, Εδουάρδο Γκαλεάνο, Λατινική Αμερική, πολιτική, κοινωνία, βιογραφικό σημείωμα, ιστορία, καταναλωτισμός, περιβάλλον, κοινωνικές ανισότητες; Interview, essay, Eduardo Galeano, Latin America, politics, society, biography, history, consumerism, envirornment, social inequalities