Models for diagnosing schizophrenia and depression using genetic data - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Σε πολλές χώρες η σχιζοφρένεια, η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και η κατάθλιψη υποδιαγιγνωσκονται - ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα συχνότερα αίτια τέτοιων λανθασμένων διαγνώσεων περιλαμβάνουν την υπερβολική εξάρτηση από τα κλασικά συμπτώματα διαταραχής της σκέψης αλλά και την έλλειψη σαφώς χαρακτηρισμένων ορίων μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών συμπεριφορών. Παράλληλα, παρατηρείται μια αποτυχία συνειδητοποίησης ότι οι ασθενείς με ψυχικές ασθένειες μπορούν να εκδηλώσουν και γνωστικά συμπτώματα. Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, η λανθασμένη διάγνωση μεταξύ ατόμων που ανήκουν σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες προκύπτει ακόμα και από παράγοντες όπως πολιτισμικές διαφορές, δυσκολίες στη σχέση μεταξύ ασθενών και ιατρών αλλά και άλλους μύθους που σχετίζονται με τις ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές. Με βάση την ανάγκη για πιο αποτελεσματική διάγνωση, στην παρούσα εργασία θα διεξαχθεί μια γενετική ανάλυση σε τρεις ψυχικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, κατάθλιψη), και θα αναπτυχθούν μοντέλα για τη διάγνωση αυτών των ασθενειών χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα.

In many countries, schizophrenia, schizoaffective, bipolar and other mental disorders have been consistently overdiagnosed and affective disorders underdiagnosed, particularly among vulnerable and lower socioeconomic groups. The general causes of such misdiagnoses include overreliance on the classic thought disorder symptoms as pathognomonic of schizophrenia or other psychoses and, for affective disorders, lack of clearly characterized boundaries between normal and abnormal behaviors and failure to realize that patients with affective illness can manifest cognitive symptoms. In addition to the above factors, misdiagnosis among some specific social groups results from such factors as cultural differences in language and mannerisms, difficulties in relating between patients and therapists, and other myths related to mental and affective disorders. In the modern era, due to the recent findings and correlations, scientists have significantly advanced the understanding of the genetic architecture of schizophrenia. In this work, a genetic analysis in three mental conditions (schizophrenia, schizoaffective disorder, depression) will be conducted while the developed models for diagnosing schizophrenia, schizoaffective disorder, and bipolar disorder using genetic data setting will set the example on how this knowledge may be translated into advances that will improve diagnosis and patient health control.
Μοντέλα διάγνωσης σχιζοφρένειας και κατάθλιψης με χρήση γενετικών μεθόδων
Keywords: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, μηχανική μάθηση, γενετικά δεδομένα; schizophrenia, bipolar disorder, depression, schizoaffective disorder, machine learning, genetic data