Η Διαπολιτισμική Ευαισθησία των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μετρηθεί η διαπολιτισμική ευαισθησία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες οι οποίες εστιάζουν στη διαπολιτισμική ικανότητα των εκπαιδευτικών, λίγες είναι αυτές που εστιάζουν στον βαθμό της διαπολιτισμικής ευαισθησίας τους. Με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της εργασίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 80 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαλείο της έρευνας αποτέλεσε η κλίμακα Intercultural Sensitivity Scale (ISS) των Chen και Starosta (2000). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν υψηλό βαθμό διαπολιτισμικής ευαισθησίας, αφού σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες και στις 5 υποκλίμακες του ερωτηματολογίου. Αναφορικά με την ύπαρξη ή μη, διαφοράς στον βαθμό της Διαπολιτισμικής Ευαισθησίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς διαφορετικού φύλου, ηλικίας, ετών προϋπηρεσίας ή επιμόρφωσης και άλλων δημογραφικών χαρακτηριστικών, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των εκπαιδευτικών που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και αυτών που δεν κατέχουν. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες έχουν μείνει ή σπουδάσει στο εξωτερικό φάνηκε να σημειώνουν υψηλότερο βαθμό διαπολιτισμικής ευαισθησίας. Ακόμη, μέσω της έρευνας επιβεβαιώνεται πως οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται διαπολιτισμικά ικανοί/ές να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτισμικά διαφερόντων/ουσών μαθητών/τριών τους. Ωστόσο, πιστεύουν πως η βασική τους εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με τους ίδιους/ες, μια συντονισμένη επιμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας, πάνω σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας. Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης εργασίας αποδέχονται και είναι εξοικειωμένοι/ες με την πολιτισμική ποικιλομορφία, διακατέχονται από ανοιχτό πνεύμα και αναγνωρίζουν πως όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσοι.

The aim of this M.A. thesis is to measure the Intercultural Sensitivity of primary education teachers. Although a variety of research has been conducted focusing on intercultural competence of teachers, only a few of them focus on intercultural sensitivity. Ιn order to achieve the objective of the thesis, a quantitative survey was carried out, in which 80 teachers participated. The tool of the survey was the Intercultural Sensitivity Scale (ISS) of Chen and Starosta (2000). According to the results of the survey, the primary school teachers showed high level of Intercultural Sensitivity since they scored high on the 5 sub-scales of the questionnaire. With regard to whether or not there is a difference in the level of Intercultural Sensitivity among teachers of different gender, age, years of experience or training and other demographic characteristics, a statistically significant difference was found among teachers who hold a master's degree and those who do not. Also, teachers who have lived or studied abroad achieved a high level of Intercultural Sensitivity. Furthermore, through the research it is confirmed that the teachers feel cross-culturally competent to meet the needs of culturally diverse students. However, they believe that their basic education does not sufficiently respond to issues of intercultural education, which according to them, it is the reason why, a coordinated training by the Ministry of Education on issues of interculturalism is essential. In conclusion, the teachers who took part in the survey accept and they are familiar with cultural diversity, keep an open mind and recognize that all cultures are equal.
Keywords: διαπολιτισμική ευαισθησία, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλίμακα διαπολιτισμικής ευαισθησίας (ISS), αίσθημα διαπολιτισμικής ικανότητας, οργανωμένη επιμόρφωση; Intercultural Sensitivity, primary education teachers, Intercultural Sensitivity Scale (ISS), sense of intercultural competence, coordinated training