Exploring the Capabilities of ChatGPT in Machine Translation - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία αποβλέπει στην παροχή εμπειρικών πορισμάτων σχετικά με την αποδοτικότητα του ChatGPT ως εργαλείου μηχανικής μετάφρασης, στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα γλωσσικά μοντέλα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Κατόπιν εκτεταμένης εφαρμογής των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σε μεταφραστικά έργα διαφόρων γλωσσικών ζευγών, έχει δοθεί έμφαση στην ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα με περιορισμένους γλωσσικούς πόρους. Παράλληλα, διερευνάται η δυνατότητα βελτιστοποίησης των μεταφρασμάτων του μοντέλου μέσω της χρήσης μηχανικής προτροπών (prompt engineering). Η αξιολόγηση της ποιότητας των μεταφρασμάτων οργανώθηκε βάσει πολυδιάστατης προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών τύπων κειμένων και τον συνδυασμό μεθόδων ανθρώπινης και αυτόματης αξιολόγησης μηχανικής μετάφρασης. Πρωταρχικοί στόχοι της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση της απόδοσης του ChatGPT στη μηχανική μετάφραση για το γλωσσικό ζεύγος ελληνικά-αγγλικά, η εκτίμηση της ποιότητας των μεταφρασμάτων για ενδεχόμενη πρακτική εφαρμογή στον κλάδο της μετάφρασης και η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών προτροπών για τη βελτίωση της απόδοσης του μοντέλου.

Amidst the growing interest in AI-driven language models and their extensive application in translation tasks, this Master's Thesis seeks to provide empirical insights into ChatGPT’s efficacy as a machine translation tool specifically for the Greek language, a low-resource language. Furthermore, this research explores the potential optimization of the model’s translation capabilities through the implementation of various prompting strategies. The evaluation framework employed in this study involves a multifaceted approach, combining human evaluation and automatic evaluation metrics across diverse text domains. The primary objectives of this study are to assess the machine translation capabilities of ChatGPT, identify optimal prompting strategies that enhance the quality of the model’s translation outputs and evaluate its potential for professional utilization within the translation industry.
Διερεύνηση των Δυνατοτήτων του ChatGPT στη Μηχανική Μετάφραση
Keywords: μηχανική μετάφραση, ChatGPT, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, μηχανική προτροπών, γλώσσες χαμηλών πόρων, ανθρώπινη αξιολόγηση μηχανικής μετάφρασης, αυτόματη αξιολόγηση μηχανικής μετάφρασης; Machine Translation (MT), ChatGPT, Natural Language Processing (NLP), Large Language Models (LLMs), Prompt Engineering, Pivot Prompting, Low-Resource Languages, Human Evaluation Metrics, Automatic Evaluation Metrics