Scat Singing: Φωνητικός αυτοσχεδιασμός και ηχοχρωματική οργάνωση των συλλαβών στην μουσική τζαζ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Οι συλλαβές αποτελούν ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά κάθε γλώσσας. Παράγονται από το συνδυασμό γραμμάτων με συγκεκριμένα ηχητικά χαρακτηριστικά και ιδιογενείς τρόπους εκφοράς, Με τις συλλαβές δομούνται λέξεις και έπειτα φράσεις, που ακολουθούν συγκεκριμένη συντακτική δομή. Όσο εξελίσσεται μια γλώσσα, οι λέξεις, οι φράσεις και η σύνταξη αναπλάθονται και επαναπροσδιορίζονται. Όσο πιο πυκνό το λεξιλόγιο, τόσο σαφής και πυκνός εκφραστικά και νοηματικά είναι ο λόγος. Απαραίτητη προϋπόθεση της εξέλιξης μιας γλώσσας αποτελεί η ανάδειξη της ερμηνείας των λέξεων (με όρους μουσικότητας) μέσα στα όρια που επιτρέπει η ενσώματη, βιωμένη εμπειρία της. Μέσο δεν είναι οι λέξεις αυτές καθεαυτές, -δηλαδή η διανοητική προσέγγιση των λέξεων- αλλά η ρυθμολογία του λόγου, οι δυναμικές, οι τονισμοί, η άρθρωση, η μελωδικότητα της έκφρασης του ομιλητή αλλά χαρακτηριστικά διατύπωσης μιας γλώσσας, όπως, η σαφήνεια, η ροή της σκέψης. Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται στην έννοια της προσωδίας . Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τα μουσικά χαρακτηριστικά των συλλαβών στο φωνητικό αυτοσχεδιασμό της μουσικής Τζαζ. Ερευνάται αρχικά η σχέση της Αφρικανικής γλώσσας με τα προσωδιακά χαρακτηριστικά της αφροαμερικανικής διαλέκτου, όπως συναντώνται στο λόγο και τη μουσική της αφροαμερικανικής παράδοσης και χαρακτηρίζονται από μια ευρεία ρυθμική, ηχοχρωματική ποικιλία. Τα χαρακτηριστικά αυτά εντυπώνονται στις συλλαβές που χρησιμοποιούνται στο φωνητικό αυτοσχεδιασμό (Scat Singing) και απαντώνται στους κύριους εκπροσώπους της φωνητικής Τζαζ. Καθώς η οργανική Τζαζ εξελίσσεται και μετατρέπεται σε αυτόνομη μορφή τέχνης, ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός και το συλλαβικό λεξιλόγιο επαναπροσδιορίζονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με τα διάφορα ρεύματα της Τζαζ Μουσικής. Η μελέτη αυτή ερευνά τις συλλαβικές επιλογές εκπροσώπων του scat και τις σχέσεις τους με βασικά στοιχεία της οργανικής τζαζ, όπως η αίσθηση του swing (swing feel), ο συγκοπικός ρυθμός (syncopation), οι ρυθμικές μετατροπίες (metric modulations), η αίσθηση της υποδιαίρεσης του ρυθμού (double time feel). Μέσα από μεταγραφές (transcriptions) φωνητικών αυτοσχεδιασμών επιχειρείται μια λεπτομερής παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι συλλαβές οργανώνονται ηχοχρωματικά για να αποδωθούν τα παραπάνω μουσικά χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επιλογές των συλλαβών βάσει ηχοχρώματος δημιουργούν συνοχή κατά την εκτέλεση του φωνητικού αυτοσχεδιασμού και παίζουν κύριο ρόλο στον τρόπο οργάνωσης της φρασεολογίας που απαντάται στη τζαζ μουσική. Η ανάγκη κατανόησης του ηχόχρωματος απαιτεί μια υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση του φωνητικού οργάνου και ιδιαίτερα της άρθρωσης και των δυναμικών σε όλη την έκταση του. Για τον τραγουδιστή που επιθυμεί να εμβαθύνει στο scat singing, η μεταγραφή φωνητικών αυτοσχεδιασμών της μελωδίας και των συλλαβών κρίνεται απαραίτητη. Η εμπειρία του φωνητικού αυτοσχεδιαστή χτίζεται μέσα από την διεξοδική ακουστική μίμηση και απόδοση όλων των σχετικών μουσικών ποιοτήτων της μουσικής τζαζ.

Syllables are units of organisation for a sequence of speech sounds. They are made up by a combination of letters and therefore they can influence the rhythm of a language, its metre, its prosody and its stress patterns. In language, syllables are used as a basic component of words with which phrases are created within a syntactical structure of a language. The frames of speech rhythm (stress metre, pauses), speech dynamics (accentuation, articulation) and melodic contour, stress out a unique prosody of each language, which is conceived as authentic by indigenous speakers. The current research is studying the music characteristics of syllables in vocal jazz improvisation named as Scat Singing. The study aims to reveal the vast influence of West-African derived speech dialects to jazz music, characterised by a wide range and variety of timbre and rhythm, which is imprinted in the pronunciation of syllables used in scat singing. The evolution of jazz music has brought an immense variety in syllabic choices, linked with foundational elements of instrumental jazz, such as swing feel, metric modulations and use of polyrhythms. The research is centered to the particular use of timbre in the organisation of syllabic choices, which, with its coherence plays a primal role to the organisation of musical phrases in scat singing. Therefore, for the purpose of understanding the use of syllabic choices, the research implements well-known transcriptions of jazz vocalists with detailed recordings of syllables used. The research showed that the use of timbre in syllabic choices contains a broad comprehension of vocal apparatus and specifically the contiguity of articulation and dynamics. For someone who wishes to fathom in scat singing, transcribing melody and syllables of known vocal jazz improvisations is substantial. The experience of a vocal jazz improviser is gained through a detailed auditory imitation and production of all relevant qualities founded in jazz music.
Scat Singing:Vocal Improvisation and timbral organisation of syllables used in Jazz Idiom
Keywords: αυτοσχεδιασμός, τζαζ, τραγούδι, συλλαβές, ηχόχρωμα, άρθρωση; scat, singing, jazz, timbre, syllables