Ανάπτυξη μοντέλων τεκμηρίωσης εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας σε περιβάλλον μουσείου - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η εικονική πραγματικότητα και η δημιουργία εικονικών κόσμων που αναπτύχθηκαν έως τώρα έχουν πολλές τεχνικές και εργαλεία που κυμαίνονται από τρισδιάστατα εργαλεία μοντελοποίησης έως την ενσωμάτωση των στοιχείων του φυσικού κόσμου σε εικονικούς κόσμους. Σήμερα, οι τεχνικές των αντιπροσωπευτικών φυσικών αντικειμένων έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η χρήση τους επεκτείνεται σε ποικίλες εφαρμογές που περιλαμβάνουν διάφορα επιστημονικά πεδία. Τα ερευνητικά θέματα και η εφαρμογή που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εικονικοί κόσμοι συνεχίζονται. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να αναδείξει τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ψηφιακή αναβάθμιση των μουσείων. Η μελέτη αυτή εξηγεί και αποδεικνύει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των εικονικών κόσμων με πλατφόρμες που περιλαμβάνουν περιεχόμενο και πληροφορίες βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχείων και συλλογών.

Virtual reality and the creation of virtual worlds advanced lately many techniques and tools are developed ranging from 3D modeling tools to the integration of the elements of the physical world to the virtual worlds. Nowadays, the techniques of the representing natural objects have evolved to a great extent. The usage is extended to a variety of applications including various scientific fields. The research topics and the implementation that virtual worlds can exploit are still ongoing. The purpose of this work is to highlight the modern techniques used in various fields, the promotion of cultural heritage and the digital upgrading of museum sites. This study explains and demonstrates the possibility for the integration of the virtual worlds with platforms which includes content and information of libraries, museums, archives and collections.
Keywords: τρισδιάστατο μοντέλο, εικονική πραγματικότητα, πολιτιστική κληρονομιά, μουσείο, αποθετήριο omeka, ψηφιακή συλλογή, αρχεία json; 3D models, virtual reality, cultural heritage, museum, repository omeka, digital collection, json files