Ερευνητική Εργασία: Η παρουσίαση του έρωτα στο έργο "Le Cid" του Pierre Corneille - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η εργασία αποτελεί έρευνα στο έργο του Pierre Corneille ""Le Cid". Εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ο αυλικός έρωτας από τον συγγραφέα και αναλύονται οι εξωτερικές συνθήκες που τον επηρεάζουν, αυτές είναι κυρίως : πολιτικές-ιστορικές, και κοινωνικές. Η σύγκρουση του έρωτα και της προσωπικής ηθικής του κάθε ήρωα, συμπεραίνουμε πως καθορίζει την ύπαρξη του έρωτα γιατί ο κάθε χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με την αντικειμενική και την προσωπική του ηθική όταν πρόκειται για τον έρωτα. Ο Rodrigue μέσα από την προσωπική του σύγκρουση επιλέγει να προστατέψει την οικογενειακή του τιμή και αναδεικνύεται σε ένδοξος άνδρας με αποτέλεσμα ο έρωτας που προσφέρει στην Chimene να είναι εξίσου ένδοξος και ηρωικός. Εκείνη δεν καταφέρνει να δράσει με τον ίδιο τρόπο λόγω του νεαρού της ηλικίας της και του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα της αλλά επιλέγει και πάλι τον έρωτα, την ένωση μαζί του στο τέλος του έργου. Συμπερασματικά, ο έρωτας που παρουσιάζει ο Corneille είναι μοναδικά ενάρετος και ένδοξος αφού οι ήρωες καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να μετατρέψουν τον έρωτα σε amour courtois εξυψώνοντας την αυλική αγάπη.
Research paper entitled: The act of love in Pierre Corneille's "Le Cid"
Keywords: Γαλλική Λογοτεχνία, αυλικός έρωτας, λογοτεχνία; Pierre Corneille, Le Cid, Rodogune, amour courtois, parfait amant, act of love, french literature