Μελέτη και ανάλυση EEG δεδομένων από την εκπαίδευση φοιτητών/φοιτητριών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει μια διεξοδική ανάλυση τόσο των ιστορικών όσο και των σύγχρονων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εξετάζεται η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και της νευροεπιστήμης. Μέσω της ιστορικής αναδρομής γίνεται φανερός ο τρόπος με τον οποίο έχουν μεταβληθεί οι εκπαιδευτικές πρακτικές κατά την πάροδο του χρόνου. Παρουσιάζονται δυνατότητες της τεχνολογίας, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της μαθησιακής εμπειρίας για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους. Ο διεπιστημονικός κλάδος, ο οποίος συμβάλλει στην εξέλιξη της εκπαίδευσης και μελετάται στην παρούσα εργασία, είναι η νευροεπιστήμη. Πρόκειται για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, ο οποίος εξετάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων. Μέσω των ερευνών που διεξάγονται για την κατανόηση του εγκεφάλου, επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση των μαθησιακών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η έρευνα με θεματική την νευροεκπαίδευση, ενσωματώνει τα ευρήματα της νευροεπιστήμης --σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου-- με σκοπό την προώθηση αποτελεσματικών μαθησιακών επιδόσεων. Προκειμένου να διαπιστωθεί το θεωρητικό υπόβαθρο, διεξήχθη έρευνα η οποία αναλύει την εγκεφαλική κατάσταση εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια μαθησιακών διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με σκοπό την αξιολόγηση της απόδοσης των στρατηγικών της νευροεκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες μάθησης. Η εξαγωγή χαρακτηριστικών για τα δεδομένα του εγκεφαλογράφου βασίστηκαν στη μέθοδο PSD. Τα αποτελέσματα της έρευνας προσέφεραν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός νευροεπιστήμης και τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την εκπαίδευση στο μέλλον, καθιστώντας την αποτελεσματικότερη.

This thesis presents a thorough analysis of both historical and contemporary approaches to education, while examining the relationship between education, technology and neuroscience. Through the historical review, the way in which educational practices have changed over time becomes apparent. The potential of technology to improve education and the learning experience for teachers and learners is presented. The interdisciplinary discipline that contributes to the evolution of education and is studied in this thesis is neuroscience. It is a rapidly growing discipline that examines the brain activity of individuals. Through research conducted to understand the brain, a better understanding of learning processes is achieved. Specifically, neuroeducation research integrates the findings of neuroscience--regarding the functioning of the human brain--in order to promote effective learning performance. In order to establish the theoretical background, research was conducted that analyzes the brain state of students during learning processes. During the research, training activities were designed and implemented in order to evaluate the performance of neurolearning strategies in real learning conditions. Feature extraction for the EEG data was based on the PSD method. The results of the research provided useful insights into how the combination of neuroscience and technology has the potential to influence education in the future, making it more effective.
Case study of EEG data from the training of students in Artificial Intelligence
Keywords: Δεδομένα ΗΕΓ, παρακολούθηση εγκεφαλικής δραστηριότητας, εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη, εκπαιδευτική νευροεπιστήμη, ανάλυση επιδόσεων μαθητών, επεξεργασία σήματος ΗΕΓ, νευρωνική ανατροφοδότηση, νευροεκπαίδευση, εκπαίδευση μέσω βίντεο, εκπαίδευση μέσω δραστηριοτήτων, τεχνητή νοημοσύνη, εξατομικευμένη μάθηση, εκπαιδευτικά εργαλεία βασισμένα στην ΤΝ, νευροτεχνολογία στη μάθηση.; EEG data, brain activity monitoring, artificial intelligence training, educational neuroscience, educational neuroscience, student performance analysis, EEG signal processing, neural feedback, neuroeducation, video education, activity-based education, artificial intelligence, personalised learning, AI-based educational tools, neurotechnology in learning