Ψηφιακές Πλατφόρμες και η Επίδρασή τους στη Βιομηχανία του Τουρισμού - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία γνώρισε σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα ενός καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου θεωρούνται οι ψηφιακές πλατφόρμες πολλαπλών όψεων, οι οποίες έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς καθώς ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές ανάγκες των τουριστών. Κοντά σε αυτό, η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας κοινής χρήσης έχει συγκλονίσει εξίσου τον τουριστικό κλάδο, τροποποιώντας τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του. Ο σκοπός της εργασίας είναι να παρέχει μία βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ψηφιακές πλατφόρμες οικονομίας κοινής χρήσης μεταμορφώνουν τη λογική των τουριστικών συναλλαγών, επηρεάζοντας τους κατεστημένους φορείς και εν συνεχεία τις ανταγωνιστικές συνθήκες του κλάδου. Με γνώμονα ότι οι υπηρεσίες διαμονής και μεταφορών αποτελούν τους δύο σημαντικότερους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, επιλέχθηκαν αντίστοιχα τέσσερις κορυφαίες ψηφιακές πλατφόρμες οικονομίας κοινής χρήσης (Airbnb, Uber, Couchsurfing και BlaBlaCar) προς ανάλυση. Τα ευρήματα υποδηλώνουν αρκετές αλλαγές μετά την είσοδο των ψηφιακών πλατφορμών στον τουριστικό κλάδο. Αρχικά, η εργασία αυτή προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες συγκρίνοντας τα διαφορετικά μοντέλα οικονομίας κοινής χρήσης που επιλέχθηκαν από τις τέσσερις ψηφιακές επιχειρήσεις. Έπειτα παρέχει μία λεπτομερή επισκόπηση των εξελικτικών φάσεων των πλατφορμών αυτών που τους οδήγησε σε σημείο να καταστούν ως κυρίαρχα επιχειρηματικά μοντέλα και να μετασχηματίσουν ολόκληρη τη λογική συναλλαγών του τουριστικού τομέα. Τέλος, μέσω της έρευνας παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο που δημιούργησε η εμφάνιση των ψηφιακών πλατφορμών στην ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της βιομηχανίας τουρισμού.
Keywords: Ψηφιακές πλατφόρμες, Οικονομία κοινής χρήσης, Μετασχηματισμός βιομηχανίας, Τουρισμός, Επιχειρηματικό μοντέλο, Στρατηγική επιχείρησης, Ανταγωνιστικότητα