“Η δικαστική διερμηνεία στην Ελλάδα: προβλήματα και προκλήσεις στο πεδίο" - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είναι αφιερωμένη στην δικαστική διερμηνεία, επιθυμεί να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που συναντώνται σε αυτό το πεδίο και χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναλύει την θεωρία της δικαστικής διερμηνείας. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται το αν εφαρμόζεται το θεωρητικό πλαίσιο στην πράξη. Προκειμένου να διευκρινιστούν οι πραγματικές συνθήκες εργασίας ενός δικαστικού διερμηνέα διεξήχθη μια έρευνα με την μορφή συνέντευξης, στην οποία η συνεντευξιαζόμενη μιλά για το τι ισχύει στην πράξη. Συγκεκριμένα, ενώ η συνεντευξιαζόμενη συντάσσεται με τους κανόνες της θεωρίας της δικαστικής διερμηνείας, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Από την συνέντευξη γίνεται κατανοητό το γεγονός, ότι το πρακτικό κομμάτι της δικαστικής διερμηνείας αποκλίνει κατά πολύ από το θεωρητικό του πλαίσιο. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα συμπεράσματα που απορρέουν μετά τις δηλώσεις της συνεντευξιαζόμενης. Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνεται η αντίφαση μεταξύ θεωρίας και πράξης γεγονός που οδηγεί σε μια πληθώρα προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα της δικαστικής διερμηνείας. Το κεφάλαιο αυτό εμβαθύνει περισσότερο στα προβλήματα και στις προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, τις ονοματίζει και εξηγεί τους λόγους που δημιουργούν ταραχή στο πεδίο της δικαστικής διερμηνείας.
Keywords: Λέξεις κλειδιά: θεωρία, πράξη, προβλήματα, προκλήσεις, δικαστική διερμηνεία, δικαστικός διερμηνέας, επαγγελματίας διερμηνέας, ερασιτέχνης διερμηνέας, άριστη γνώση γλωσσών, κατάρτιση, εκπαίδευση, δεοντολογία, ουδετερότητα, αμεροληψία, αμοιβή, ανάγκη, διερμηνεία σπάνιων γλωσσών, ελληνική πραγματικότητα, Ελληνικό Δημόσιο.