Μετάφραση και σχολιασμός του άρθρου «Cortical lesions in multiple sclerosis» των D. Kidd et al., δημοσιευμένο στο «Brain: a journal of neurology». - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την εκπόνηση μετάφρασης ενός ειδικού κειμένου, που ανήκει στον τομέα της Νευρολογίας και της Ακτινολογίας. Πέραν από την τελική μετάφραση του κειμένου και την παράθεση του πρωτοτύπου, σχολιάζεται αναλυτικά η μεταφραστική διαδικασία και χωρίζεται σε επιμέρους στάδια, από την επιλογή του κειμένου-πηγή έως και την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη μετάφραση. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση του κειμένου-πηγή σε επίπεδο μακρο- και μικροδομής, στους τρόπους απόδοσης της ιατρικής ορολογίας στο ζεύγος αγγλικής-ελληνικής γλώσσας και στην καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την παραγωγή της μετάφρασης και των λύσεων που δόθηκαν. Τα στάδια που ακολουθήθηκαν βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη Λειτουργική Διδακτική της Μετάφρασης του Κελάνδρια (2016) και στο σύγγραμμα Translating as a Purposeful Activity της Nord (1997/2001). Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ιατρικής ορολογίας και τη διαδικασία απόδοσής της από την αγγλική γλώσσα στην ελληνική, αυτή στηρίχτηκε ως επί το πλείστον στα Ζητήματα Ορολογίας στην Τεχνική Μετάφραση του Κεραμίδα (2015).

This thesis deals with the translation of a specialized text in the field of Neurology and Radiology. In addition to the final translation and the original text, the translation process is analysed and devided into different stages, from the selection of the source-text to solving the translation problems that arose during the translation process. Particular emphasis is given to the analysis of the macro- and microstructure of the source-text, the ways medical terminology can be translated in the English-Greek language pair, and the problems encountered during the translation process and their solutions. The translation stages were largely based on the Functional Didactics of Translation (Λειτουργική Διδακτική της Μετάφρασης) (Kelandrias 2016) and Nord's Translating as a Purposeful Activity (1997/2001). The approach of medical terminology and the process of its rendering from English to Greek was based mostly on Terminological Issues in Technical Translation (Ζητήματα Ορολογίας στην Τεχνική Μετάφραση) by Keramidas (2015).
Keywords: τεχνική μετάφραση, ιατρική ορολογία, στάδια μεταφραστικής διαδικασίας; technical translation, medical terminology, stages of the translation process