Η μουσική στην Κέρκυρα μέσα από τον τύπο (1901-1919): Μουσικό - ιστορική προσέγγιση και παιδαγωγικές δράσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Στο λυκαυγές του 20ού αιώνα η χώρα αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα πολιτικής και οικονομικής υφής, καθώς άλυτα παραμένουν ζητήματα εδαφικής επέκτασης σε Μακεδονία και Κρήτη. Ο επερχόμενος Μεγάλος Πόλεμος θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε όλη την Ευρώπη. Η τοπική κοινωνία απορροφά τις τρέχουσες πολιτικές και ιδεολογικές αλλαγές προβάλλοντας τις επιπτώσεις του εθνικού διχασμού και του πολέμου μέσα από έντονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Κέρκυρα βιώνει τα μέτωπα μάχης, είτε στέλνοντας στρατό στη Μακεδονία, είτε λειτουργώντας ως καταφύγιο για τα σερβικά στρατεύματα, είτε γιατί το ίδιο το νησί μετατρέπεται σε στρατιωτική βάση. Μπορεί οι μπάντες, οι δραματικοί θίασοι και άλλοι φορείς να συνέχισαν τις αναβιβάσεις θεατρικών, μουσικών και οπερετικών παραστάσεων, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έπαψαν να υπάρχουν, λόγω των δυσμενών συνθηκών. Η άφιξη των Γάλλων και άλλων συμμαχικών στρατευμάτων στα πλαίσια πολεμικών επιχειρήσεων επηρέασε το καλλιτεχνικό «γίγνεσθαι» και την πολιτιστική εξέλιξη του νησιού, αφού δημιουργήθηκαν και οργανώθηκαν νέοι καλλιτεχνικοί φορείς διαφορετικών εθνικοτήτων, η παρουσία των οποίων συνέβαλε στην αλλαγή του ηχοτοπίου της πόλης. Τα μουσικά και κινηματογραφικά έργα αποτέλεσαν αφορμή και έμπνευση για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων. Το κάθε ένα περιέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες διδάσκονται εκτός από μουσική, ιστορία (γενική-τοπική), γλώσσα και εικαστικά. Ο κύριος σκοπός των δράσεων είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές τα διδακτικά αντικείμενα όχι μόνο ως γνώση, αλλά και ως εμπειρία αφυπνίζοντας την κριτική ικανότητα και το συναίσθημα.
Keywords: Νεοελληνική Μουσική, Κέρκυρα 20ός αιώνας, Παιδαγωγικές δράσεις, Τοπική ιστορία, Μουσική ιστορία