Μετάφραση και σχολιασμός κειμένου του Νικολάου Πολίτη για το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο Νικόλαος Πολίτης, γεννημένος το 1872 στην Κέρκυρα, υπήρξε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής νομικής και διπλωματικής σκηνής. Σπούδασε νομικά στη Γαλλία και ανέλαβε σημαντικές θέσεις, όπως διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και πρώτος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών. Η συνεργασία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής της χώρας. Το συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως το διεθνές δίκαιο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το βιβλίο του με τίτλο «Οι νέες τάσεις του Διεθνούς Δικαίου» (1927). Αυτό το έργο αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης και μετάφρασης στην παρούσα εργασία, εστιάζοντας κυρίως σε ένα κεφάλαιο σχετικό με το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Το κείμενο του Πολίτη συνδυάζει νομικές θεωρίες με προσωπικές παρατηρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη διαχρονικότητά του. Η μετάφραση ενός τέτοιου κειμένου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη νομική ορολογία και την πολιτισμική προσαρμογή. Χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων, εγχειρίδια διεθνούς δικαίου, καθώς και δίγλωσσα νομικά λεξικά. Η πρόκληση της μετάφρασης ήταν να συνδυαστούν η επιστημονική ακρίβεια με την προσαρμογή στη γλώσσα στόχο, αποφεύγοντας τη δημιουργία κειμένου που «μυρίζει» μετάφραση. Σημαντικός ήταν επίσης και ο ρόλος της διαχρονικότητας του κειμένου. Η διαχείριση των συντακτικών και γραμματικών στοιχείων, καθώς και η ακριβής απόδοση των νομικών εννοιών, ήταν κρίσιμη για την κατανόηση του κειμένου. Επιπλέον, η σύγκριση των απόψεων του Πολίτη με τη σύγχρονη νομική πραγματικότητα αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη επικαιρότητα του έργου του. Το έργο του παραμένει σημαντικό για τη μελέτη των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου μέχρι σήμερα.

Nikolaos Politis, born in 1872 in Corfu, was one of the leading figures in the Greek legal and diplomatic scene. He studied law in France and held significant positions, such as Director of the Ministry of Foreign Affairs and the first representative of Greece in the League of Nations. His collaboration with Eleftherios Venizelos was crucial in shaping the country's international policy. His writings primarily concern international law, with his book titled "The New Tendencies of International Law" (1927) being particularly noteworthy. This work was analyzed and translated in the present thesis, focusing mainly on a chapter related to International Criminal Law. Politis' text combines legal theories with personal observations while maintaining its timelessness. Translating such a text requires particular attention to legal terminology and cultural adaptation. Specialized databases, international law manuals, and bilingual legal dictionaries were utilized. The challenge of the translation was to combine scientific accuracy with adaptation to the target language, avoiding the creation of a text that "smells" of translation. The timelessness of the text also played an important role. Managing syntactic and grammatical elements, as well as accurately conveying legal concepts, was critical for the understanding of the text. Additionally, comparing Politis' views with contemporary legal reality demonstrates the ongoing relevance of his work. His work remains significant for the study of international relations and law to this day.
Keywords: Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Κοινωνία των Εθνών, νομική μετάφραση, Νικόλαος Πολίτης; international criminal law, International Criminal Court, League of Nations, legal translation, Nikolaos Politis