Sigma rules on Jupyter Notebooks - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Καθώς, το ψηφιακό τοπίο έχει αναπτυχθεί σε υψηλό επίπεδο οι απειλές ολοένα και αυξάνονται. Η κυβερνασφάλεια, ασχολείται με προστασία συσκευών και υπηρεσιών που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο από κακόβουλες ενέργειες. Με την αξιοποίηση ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας διατηρείται το απόρρητο των πληροφοριών και η εμπιστοσύνη στα ψηφιακά συστήματα. Η χρήση διαφόρων τεχνολογιών και μεθόδων προστατεύει από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Πολλές διαφορετικές περιοχές χρειάζονται προστασία, όπως εφαρμογές και κινητές συσκευές σε δίκτυα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει πολλές μεγάλες εταιρίες να έχουν δεχτεί επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές τόσο στα αρχεία όσο και στην αξιοπιστία αυτών των εταιριών. Ακόμη, τα προβλήματα μπορούν να προκληθούν όχι μόνο από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και από το εσωτερικό ενός οργανισμού, για αυτό τον λόγο η εκπαίδευση του προσωπικού με τους κανόνες ασφαλείας είναι απαραίτητη. Έτσι, η ασφάλεια των δεδομένων, η ακεραιότητα των συστημάτων και η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών είναι κομβικό κομμάτι στον ψηφιακό χώρο. Ειδικότερα, η παρακάτω εργασία παρουσιάζει τη δημιουργία Jupyter Notebooks για την συγγραφή Sigma Rules. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την αλληλεπίδραση και την δημιουργία ασκήσεων για την εκμάθηση των κανόνων Sigma. Τα Sigma Rules επιδρούν σημαντικά στα συστήματα SIEM και πιο συγκεκριμένα στην παρούσα εργασία στο Wazuh και σκοπός τους είναι να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται απειλές. Τα SIEM συστήματα συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα καταγραφής από διάφορες πηγές εντός ενός οργανισμού για να εντοπίζουν ανωμαλίες και πιθανές απειλές. Τα Sigma Rules, γραμμένα σε YAML, περιγράφουν μοτίβα κακόβουλης δραστηριότητας και μπορούν να μετατραπούν σε μορφές που κατανοούν τα SIEM συστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι κανόνες Sigma μπορούν να ενσωματωθούν στα SIEM εργαλεία για να ενισχύσουν την ανίχνευση και την αντιμετώπιση απειλών, επιτρέποντας στα SIEM να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά τα ύποπτα γεγονότα και να ειδοποιούν τους διαχειριστές ασφάλειας. Επιπλέον, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των Sigma Rules επιτρέπουν στους οργανισμούς να ενημερώνουν και να επεκτείνουν τους κανόνες τους, διασφαλίζοντας την προστασία από νέες και εξελισσόμενες απειλές.

This thesis is based on one of the most popular branches of IT, cyber security. As the digital landscape has developed to a high level, the threats are increasing. Cybersecurity is the protection of devices and services connected to the internet from so-called hackers. Employing strong cybersecurity measures preserves information privacy and trust in digital systems. The use of various technologies and methods protects against cyber attacks. Many different areas need protection, such as applications and mobile devices on networks. There are not a few times that we have seen many large companies have been attacked, which have caused significant damage both to the records and to the credibility of these companies. Also, the problems can be caused not only by external factors, but also by internal ones. of an organization, for this reason staff training with security rules is essential. Thus, data security, system integrity and user privacy protection is a key part in the digital space. In particular, in the following work I dealt with writing Sigma Rules in Jupyter Notebooks, which significantly affect SIEM systems and more specifically Wazuh. The purpose of using Sigma rules in SIEM systems is to improve their ability to detect and manage threats. SIEM systems collect and analyze log data from various sources within an organization to detect anomalies and potential threats. Sigma Rules, written in YAML, describe patterns of malicious activity and can be converted into formats that SIEM systems understand. In this way, Sigma rules can be integrated into SIEM tools to enhance threat detection and response, allowing SIEMs to more effectively detect suspicious events and alert security managers. Additionally, the flexibility and adaptability of Sigma Rules allows organizations to update and expand their rules, ensuring protection against new and evolving threats.
Sigma rules on Jupyter Notebooks
Keywords: Κυβερνοασφάλεια, Αντιμετώπιση Περιστατικών, Sigma Rules, MITRE ATT&CK; Cybersecurity, Incident Handling, Sigma Rules, MITRE ATT&CK