Αρχεία Περιφερειακού Τύπου: Αξιοποίηση αρχειακού υλικού περιφερειακών εφημερίδων στην Ελλάδα. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η εργασία έχει θέμα την διαλεκτική σχέση των αρχείων με τον πολιτισμό, συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση των εφημερίδων περιφερειακού υλικού. Αρχικά, παρουσιάζεται η σημασία της εφημερίδας από την παραδοσιακή έντυπη μορφή της μέχρι την μετουσίωση της σε ηλεκτρονικό περιεχόμενο. Καθοριστικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη της τεχνολογίας, που επιτυγχάνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που συνεχώς προσδίδουν προνόμια για την ανάγνωση των ενδιαφερόμενων. Επίσης, εξίσου σημαντική λειτουργία για το επιδιωκόμενο σκοπό διαδραματίζουν οι περιφέρειες μεταξύ τους. Όταν υπάρχει επικοινωνία πρώτα ανάμεσα στις χώρες και κατά δεύτερον ανάμεσα στους νομούς της χώρας για ένα κοινό καλό του Τύπου, διασώζεται η πολιτιστική κληρονομιά των εθνοτήτων. Η εφημερίδα αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη ανά τους αιώνες. Το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να σκεφθεί το σύγχρονο κόσμο δίχως τα μέσα επικοινωνίας και τα δίκτυα πληροφοριών υποδηλώνει την βαρύνουσα σημασία τους στην διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας.

This thesis examines the dialectic relationship between archives and civilasation, more specifically by mentioning the utilisation of regional newspapers. Initially, what is presented is the importance of the newspaper in its traditional printed form to its transformation into digital format. A determining factor is the technological development that is achieved through the mass media that continually grant privileges for the reading of those interested. Moreover, an equally important function for the intended purpose is played by the peripheries among themselves. When there is communication firstly between the countries and secondly between the country's prefectures for the common good of the press, the cultural heritage of the ethnicities is preserved. The newspaper acts as an essential source of information for the social, political and economic progress over the centuries. The fact that no one can no longer think of the modern world without the means of communication and information networks is suggestive of their great significance in the configuration of social reality.
Regional Press Archives: Utilization of archival material of regional newspapers in Greece.
Keywords: Αρχεία, εφημερίδες, περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτιστική κληρονομιά.; Archives, newspapers, peripheral development, mass media, cultural heritage.