Το τραγούδι ως μέσον προ-εκπαίδευσης μαθητών Ειδικού Γυμνασίου στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Lifeforce. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το παρόν πτυχιακό project παρουσιάζει τη σημαντικότητα του τραγουδιού, τη χρήση και τον ρόλο του στην προ-εκπαίδευση μαθητών τρίτης τάξης Ειδικού Γυμνασίου στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Lifeforce, τη χρονική περίοδο: Φεβρουάριος 2023- Απρίλιος 2023. Το πρόγραμμα Lifeforce υλοποιείται από επιστήμονες και από εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς και αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην προετοιμασία και στην προ-εκπαίδευση μαθητών προσχολικής ηλικίας, ώστε να αντιλαμβάνονται κάποιο σύμπτωμα καρδιακής ανακοπής σε έναν άνθρωπο και να μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, τον προσαρμοσμένο αλγόριθμο της ΚΑΡΠΑ. Η συμμετοχή και η συμβολή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν η προ-εκπαίδευση μαθητών στον προσαρμοσμένο αλγόριθμο της ΚΑΡΠΑ, μέσα από 10-12 συναντήσεις/μαθήματα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, χρησιμοποιώντας ως βασικό μέσον τη μουσική και το τραγούδι. Πιο αναλυτικά, μέρος της προ-εκπαίδευσης ήταν, οι πέντε μαθητές της τρίτης τάξης Ειδικού γυμνασίου. Οι δυο έχουν ήπια νοητική στέρηση, οι άλλοι δύο αυτισμό και ο τελευταίος σύνδρομο Down. Μέσα από τα πέντε τραγούδια του Lifeforce και με τη συνοδεία του γιουκαλίλι, με ρυθμό, κινήσεις, μίμηση, αυτοσχέδια όργανα (μαράκες και τύμπανα) και body percussion εκπαιδεύτηκαν στον προσαρμοσμένο αλγόριθμο της ΚΑΡΠΑ. Τα τραγούδια του προγράμματος περιγράφουν πώς μπορούν οι μαθητές να αναγνωρίσουν βασικά συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής στους ανθρώπους και πώς να εφαρμόσουν τον προσαρμοσμένο αλγόριθμο της ΚΑΡΠΑ και να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε μία παρουσίαση των τραγουδιών στο φουαγιέ του σχολείου από τους μαθητές της τρίτης τάξης, για τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου. Μετά την παρουσίαση στο φουαγιέ, τα πέντε τραγούδια του προγράμματος ηχογραφήθηκαν από κινητό τηλέφωνο στην ίδια αίθουσα που πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα για δύο μήνες.

The present project introduces the importance of the song, its usage and its role in pre-training students of the third-grade of a Special High School in cardiopulmonary resuscitation, under the educational program Lifeforce ( erasmus+), at the time period: February 2023- April 2023. The Lifeforce program is implemented by scientists and trained teachers and aims at information, preparation and pre-training of preschool students, so that they can recognize the symptoms of a cardiac arrest and follow the specifically adapted algorithm of CPR. My participation and contribution to this specific program was the pre-training of students of a Special High School to the custom algorithm of CPR, in 10-12 meetings/courses in a period of two months, by using music and song as the basic means. In more details, part of the pre-training were five students of the third grade Special High School. Two of them have mild mental retardation, the other two have autism and the last one has Down syndrome. Through the five songs of Lifeforce and the ukelele accompaniment, through rhythm, movements mimics, improvised instruments (maracas and drums) and body percussion, students were introduced to the custom algorithm of CPR. The songs of the program describe how the students can recognize the basic symptoms of a cardiac arrest and how to practise the custom algorithm of CPR and call the emergency number 112. At the end, a presentation of the songs took place at the foyer of the school from the students of the third grade for the rest of the students and the teachers. After the presentation at the foyer, the five songs of the program were recorded by mobile phone at the same classroom where the lessons were held for two months
The song as a means of pre-training Special High School students in cardiopulmonary resuscitation (CPR), under the Lifeforce educational program
Keywords: Λέξεις Κλειδιά: Τραγούδι, μουσική στην Ειδική Αγωγή, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πρόγραμμα Lifeforce; Keywords: Song, music in special education, cardiopulmonary resuscitation, Lifeforce program