Τριδιάστατη Αναπαράσταση Στοιχείων Της Εβραϊκής Συνοικίας Της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ταυτότητας. Οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, οι δομές και τα μνημεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη συλλογική μνήμη μιας κοινωνίας. Σύμφωνα με την UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), πολλοί πολιτιστικοί και ιστορικοί χώροι λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος και προσφέρουν ελκυστικά ορόσημα στην πόλη, προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες, οι οποίοι με τη σειρά τους συμβάλλουν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών. Επομένως οι χώροι αυτοί, παρέχουν ανεκτίμητα οφέλη για την ανθρωπότητα και πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν με κάθε κόστος. Με βάση αυτή την προσέγγιση, υπάρχει αυξανόμενη η ανάγκη για κατάλληλη τεκμηρίωση και διατήρηση των χώρων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Η επαρκής τεκμηρίωση βοηθά στην παρακολούθηση της αναπόφευκτης υποβάθμισης των περιοχών λόγω φυσικών καταστροφών, αμέλειας ή τραυματικών γεγονότων, όπως ο πόλεμος. Σαν κύριο αποτέλεσμα της, έχουμε την καλύτερη συντήρηση και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων συστημάτων διαχείρισης και εργαλείων προστασίας και ανάδειξης των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την παρούσα εργασία επιχειρείται η μελέτη εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων τριδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης στοιχείων της Εβραϊκής συνοικίας της Κέρκυρας, ένα χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο περιγραφικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να εντοπίσει και να τεκμηριώσει το παρελθόν της Εβραϊκής συνοικίας και να παρουσιάσει σε τριδιάστατη μορφή την ατμόσφαιρα του χώρου λίγο πριν τους βομβαρδισμούς του 1941-44, που αλλοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της.
Keywords: Χώρος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τριδιάστατη μοντελοποίηση, Εβραϊκή συνοικία