Μετάφραση αποσπάσματος από το έργο "Linguistics and the Third Reich" του Christofer M. Hutton - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μετάφραση ενός αποσπάσματος από το έργο "Linguistics and the Third Reich" του Κρίστοφερ Μ. Χάτον, το οποίο αποτελεί σύντομη βιογραφία του γλωσσολόγου Σόλομον Μπιρνμπάουμ, και τον σχολιασμό των μεταφραστικών δυσκολιών που προέκυψαν. Η εργασία αναλύει τις διάφορες μεταφραστικές επιλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια της μετάφρασης, εξετάζοντας πτυχές όπως οι γλωσσικές απαιτήσεις του κειμένου. Επιπλέον, η εργασία αναλύει τις μεταφραστικές δυσκολίες λόγω της περίπλοκης γλωσσικής δομής του κειμένου, καθώς και της ανάγκης να διατηρηθεί η ακρίβεια και η αυθεντικότητα του περιεχομένου. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τους ειδικούς όρους με ακρίβεια και να παρουσιάσουμε την πληροφορία στη γλώσσα-στόχο με έναν τρόπο που να είναι κατανοητός και εύκολα αναγνώσιμος. Τέλος, η πτυχιακή εργασία αξιολογεί την ποιότητα της μετάφρασης βάσει κριτηρίων όπως η ακρίβεια της μεταφραστικής απόδοσης, η συνοχή και η σαφήνεια του κειμένου στην ελληνική γλώσσα. Η ανάλυση των μεταφραστικών επιλογών και ο σχολιασμός τους παρέχουν μια περιεκτική κατανόηση του τρόπου μετάφρασης και των προκλήσεων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάφρασης.

This thesis focuses on the translation of an excerpt from the work "Linguistics and the Third Reich" by Christofer M. Hutton, which is a short biography of the linguist Solomon Birnbaum, and the commentary on the translation difficulties that arose. The paper analyzes the various translation choices made during the translation, examining aspects such as the linguistic requirements of the text. In addition, the paper analyzes the translation difficulties due to the complex linguistic structure of the text, as well as the need to maintain the accuracy and authenticity of the content. We try to convey the specific terms accurately and present the information in the target language in a way that is understandable and easy to read. Finally, the thesis evaluates the quality of the translation based on criteria such as the accuracy of the translation performance, the coherence and the clarity of the text in the Greek language. Analyzing translation choices and commenting on them provides a comprehensive understanding of how to translate and the challenges that arise during the translation process.
Translation of an excerpt from "Linguistics and the Third Reich" by Christofer M. Hutton
Keywords: μετάφραση, Γίντις, Σόλομον Μπιρνμπάουμ, Κρίστοφερ Μ. Χάτον, γλωσσολογία; translation, Yiddish, Solomon Birnbaum, Christofer M. Hutton, linguistics