Μελέτη τησ βιωσιμότητας μικροοργανισμών επιμόλυνσης δειγμάτων αριάνι κατά την αποθήκευση - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το γάλα είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο για την διατροφή του ανθρώπου από το όποιο παράγονται πολλά προϊόντα και ένα από αυτά είναι το αριάνι το οποίο θα μελετηθεί στην παρούσα πτυχιακή. Συγκεκριμένα, παρασκευάστηκαν δύο διαφορετικά είδη αριάνι με την προσθήκη ή χωρίς πίτουρου και την ενσωμάτωση μικροοργανισμών Escherichia coli και Saccharomyce cerevisiae. Κατά την διάρκεια παραγωγής των αριάνι μελετήθηκαν διάφορα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά όπως το pH. H προσθήκη των μικροοργανισμών οδήγησε στην πτώση του pH στην επιθυμητή τιμή. Στην συνέχεια, ακολούθησαν μικροβιολογικές αναλύσεις για την ανάπτυξη μικροοργανισμών καθώς και ταυτόχρονη μέτρηση του pH. Τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν έδειξαν μείωση του pH.

Milk is an essential food for human nutrition from which many products are produced and one of them is ayran which will be studied in this thesis. Specifically, two different types of ayran were prepared with or without the addition of bran and the incorporation of microorganisms Escherichia coli και Saccharomyces cerevisiae. During the production of ayran, various physicochemical characteristics such as pH were studied. The addition of the microorganisms led to the pH dropping to the desired value. Then, microbiological analyses followed was carried out for the growth of microorganisms and simultaneous measurement of pH. The results obtained after the experimental part were quite satisfactory with reduction of ph.
Keywords: Αριάνι, θρεπτικό υπόστρωμα, πίτουρο, E,coli, Saccharomyces cerevisae, καλλιέργεια εκκίνησης; ayran, agar, bran, E. coli, Saccharomyces cerevisiae, starter culture