Μουσειακή εκπαίδευση και τρίτη ηλικία : Βιβλιογραφική επισκόπηση και κριτική παρουσίαση μελετών περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στο περιβάλλον της εκπαίδευσης στα μουσεία σε σχέση με το ηλικιωμένο κοινό. Επιχειρείται η ανάλυση των εκπαιδευτικών θεωριών, για την χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και δραστηριότητας στο μουσείο. Επίσης, αναφέρεται η μουσειακή μάθηση, η οποία δίνει έμφαση στους επισκέπτες του μουσείου, ως μαθητευόμενους και ο τρόπος που αυτοί διδάσκονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο προσδιορίζεται η ιστορική εξέλιξη του όρου μουσείο από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Στην συνέχεια αναφέρεται ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών στην σύγχρονη κοινωνία και αναλύεται ο ρόλος του σύγχρονου μουσείου, τα είδη του και οι καλές πρακτικές ώστε να εξυπηρετείται η καλύτερη δυνατή επικοινωνία με το επισκεπτόμενο κοινό του. Αναφέρονται η έννοια και τα χαρακτηριστικά του συμμετοχικού μουσείου. Κατόπιν, γίνεται μια γενική προσέγγιση του κοινού του μουσείου και στην συνέχεια αναφέρεται ειδικά το στοχευμένο κοινό των ηλικιωμένων που αποτελεί μία από τις ειδικές ομάδες κοινού που τα επισκέπτονται. Στο τρίτο κεφάλαιο δίδεται ο ορισμός της ενεργούς γήρανσης, αναφέρονται τα διάφορα δημογραφικά στοιχεία όσον αφορά την γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και ειδικότερα του ελλαδικού χώρου, αναλύεται ο ρόλος που διαδραματίζουν τα μουσεία για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γίνεται η γήρανση των ηλικιωμένων σε πλαίσια βελτιωμένα και πιο υγιή και προσδιορίζεται η παρεχόμενη χρήση νέων τεχνολογιών από το μουσείο για την καλύτερη μουσειακή εμπειρία. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν διάφορες δράσεις μουσείων που υλοποιούνται τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, για τους ηλικιωμένους, καθώς και για εκείνους που αντιμετωπίζουν ανοϊκά προβλήματα, νευρομυϊκές παθήσεις μη κινητικότητας, μερικής ή ολικής απώλειας μνήμης , διάφορα αισθητικά προβλήματα, όπως ακοής ή όρασης • οι οποίες γίνονται είτε στον χώρο του μουσείου, είτε πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσα από την εκπαίδευση ενηλίκων στην τρίτη ηλικία, ειδικότερα για τις δραστηριότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, την πρόθεση, τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης ηλικιωμένων, καθώς και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας γενικότερα. Στην συνέχεια αναλύονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στα κυρίως ερωτήματα του ερωτηματολογίου, με χρήση μέσων όρων και ποσοστών. Ακολούθως απαντώνται τα ερευνητικά ερωτήματα της μελέτης.

This thesis refers to the environment of museum education in relation to the elderly audience. The analysis of educational theories is attempted, for the drawing up of educational policy, but also activity in the museum. Also mentioned is museum learning, which emphasizes museum visitors as learners and the way they are taught. In the second chapter, the historical evolution of the term museum from ancient times to the present is determined. Then the role of cultural organizations in modern society is mentioned and the role of the modern museum, its types and good practices are analyzed in order to serve the best possible communication with its visiting public. The concept and characteristics of the participatory museum are mentioned. Then, a general approach to the public of the museum is made and then the targeted public of the elderly is specifically mentioned, which is one of the special groups of public that visit them. In the third chapter, the definition of active aging is given, the various demographic data regarding the aging of the world population and in particular the Greek area are mentioned, the role played by museums is analyzed in order to achieve as much as possible the aging of the elderly in contexts improved and healthier and identified the provided use of new technologies by the museum for the best museum experience. In the fourth chapter, an attempt is made to present various museum actions that are implemented both in Greece and abroad, for the elderly, as well as for those who face mental problems, neuromuscular diseases of immobility, partial or total memory loss, various aesthetic problems, such as hearing or sight • which take place either in the museum area, or take place remotely. In the fifth chapter, the results of the study on the utilization of free time through the education of adults in the third age are presented, in particular for the activities of utilization of free time, the intention, motivations and obstacles to participate in education programs for the elderly, as well as the educational needs of the elderly in general. Then the answers of the respondents to the main questions of the questionnaire are analyzed, using averages and percentages. The research questions of the study are then answered.
Keywords: εκπαιδευτικές θεωρίες, μουσειακή μάθηση, σύγχρονο μουσείο, συμμετοχικό μουσείο, βέλτιστες μουσειακές εφαρμογές, ενεργός γήρανση, διαδραστικές εμπειρίες μουσείων, μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσειακή εκπαίδευση; educational theories, museum learning, contemporary museum, participatory museum, best museum applications, active aging, interactive museum experiences, museum education program, museum education