Η συμμετοχή εφήβων μαθητών σε χορωδιακό σύνολο και σε ομάδα μουσικού θεάτρου : Μια διερεύνηση του ομαδικού τραγουδιού - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται τη σχέση των εφήβων μαθητών και μαθητριών με το ομαδικό τραγούδι, μέσα από τη συμμετοχή τους σε χορωδία και σε μουσικοθεατρική ομάδα. Επιχειρείται η διερεύνηση του τρόπου που ορίζουν οι έφηβοι τα κίνητρά τους για συμμετοχή σε αυτές τις καλλιτεχνικές ομάδες, των τρόπων που βιώνουν τις πρόβες, αλλά και το πώς κατανοούν τη συμβολή της συμμετοχής τους σε αυτά τα σύνολα σε επίπεδο κοινωνικών και μουσικών δεξιοτήτων. Το πρώτο μέρος, το οποίο αποτελεί και την επιστημονική προσέγγιση του θέματος, παρουσιάζει την βιβλιογραφική επισκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί για το ομαδικό τραγούδι, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του, τη σχέση που αναπτύσσουν οι εφήβοι/ες με το τραγούδι, καθώς και τον ρόλο που κατέχει μέσα στη χορωδία και στη μουσικοθεατρική ομάδα. Στο δεύτερο μέρος, αναλύονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας. Στις συνεντεύξεις, συμμετείχαν έντεκα έφηβοι, μέλη είτε χορωδίας ή και μουσικοθεατρικής ομάδας, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή και τις προσωπικές τους εμπειρίες μέσα σε αυτές τις καλλιτεχνικές ομάδες, τις απόψεις τους για το ομαδικό τραγούδι και τον τρόπο δομής και λειτουργίας της χορωδίας και της μουσικοθεατρικής ομάδας. Στο τέλος της μελέτης, παρατίθενται συμπεράσματα αναφορικά με τα ερευνητικά ερωτήματα της κατανόησης του αντίκτυπου της συμμετοχής των εφήβων στα καλλιτεχνικά σύνολα που εξετάζονται ως προς το ίδιο το βίωμα, τα κίνητρά τους και την αυτοαναφορική εξέλιξή τους τόσο κοινωνικά όσο και μουσικά.

The present study investigates the relationship that adolescent students develop towards group singing, through their participation in a choir or a musical theatre group. It attempts to explore how adolescents define their motivations for participation in these artistic groups, the ways they experience rehearsals, and how they understand the contribution of their participation in these ensembles in terms of social and musical skills. The first part, which constitutes of the literature review, presents the research that has been carried out on group singing, analyzing its characteristics, the relationship that teenagers develop toward singing, as well as its role in the choir and the musical theatre group. In the second part, the results obtained from the interviews conducted for the needs of the research are analyzed. Eleven teenagers, members of a choir and a musical theatre group, were invited to participate in the interviews and answered questions related to their participation and personal experiences within these artistic groups, their relationship with group singing and the way the choir and the musical theatre group function. At the end of the study, conclusions are presented regarding the research questions of understanding the impact of adolescents' participation in the aforementioned ensembles based on their own experience, their motivation and their self-referential development both socially and musically.
The participation of adolescents in a choir and a music theater group: An investigation of group singing
Keywords: ομαδικό τραγούδι, έφηβοι, χορωδία, μουσικοθεατρική ομάδα; group singing, adolescents, choir, music theatre group