ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑΚΤΟΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην εργασία αυτή, παρουσιάζεται το πρωτόγαλα το οποίο είναι το πρώτο γάλα που παράγεται από τους μαστικούς αδένες των θηλαστικών αμέσως μετά τον τοκετό και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ανοσολογικά στοιχεία. Η ιστορική και σύγχρονη χρήση του αποδεικνύει την υψηλή θρεπτική και θεραπευτική του αξία, ειδικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος. Για την ανάλυση των ιδιοτήτων και των εφαρμογών του πρωτογάλατος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση που περιλαμβάνει αναφορές από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από επιστημονικά άρθρα, ιστορικά κείμενα και σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα, καλύπτοντας θέματα όπως η θρεπτική σύσταση, οι βιοενεργές ουσίες, οι εφαρμογές στην υγεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρωτογάλατος. Η ανασκόπηση δείχνει ότι το πρωτόγαλα περιέχει σημαντικά βιοενεργά συστατικά, όπως ανοσοσφαιρίνες και αυξητικούς παράγοντες, που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και προάγουν την ανάπτυξη των ιστών. Η χρήση του ως συμπλήρωμα διατροφής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για αθλητές και ασθενείς με ανοσολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί και διατροφικοί. Ο σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσει τη σύνθεση, τα οφέλη και τις εφαρμογές του πρωτογάλατος, καθώς και να αναδείξει τις μεθόδους διατήρησης της ποιότητάς του. Μέσα από αυτήν την ανασκόπηση, στόχος είναι η παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας της αξίας του πρωτογάλατος στη σύγχρονη διατροφή και υγεία.

This paper presents colostrum, the first milk produced by the mammary glands of mammals immediately after birth, which is rich in proteins, vitamins, minerals, and immunological components. Its historical and contemporary use demonstrates its high nutritional and therapeutic value, particularly in enhancing the immune and gastrointestinal systems. To analyze the properties and applications of colostrum, a literature review was conducted, encompassing reports from antiquity to modern scientific research. Data were gathered from scientific articles, historical texts, and current research findings, covering topics such as nutritional composition, bioactive substances, health applications, and colostrum quality. The review revealed that colostrum contains significant bioactive components, such as immunoglobulins and growth factors, which boost immune responses and promote tissue growth. Its use as a dietary supplement has proven particularly beneficial for athletes and individuals with immunological and gastrointestinal disorders. Furthermore, factors affecting its quality, such as genetic, environmental, and dietary factors, were analyzed. The purpose of this study was to examine the composition, benefits, and applications of colostrum, as well as to highlight the methods for preserving its quality. Through this review, the aim is to provide a comprehensive overview of the value of colostrum in modern nutrition and health.
Keywords: ΒΟΕΙΟ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΩΦΕΛΗ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ; BOVINE COLOSTRUM, IMMUNE BENEFITS, FUNCTIONAL FOOD, NUTRITIONAL VALUE, ANTIMICROBIAL PROPERTIES, CLINICAL APPLICATIONS